Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Helena Giertta
Chefredaktör

En journalistisk tvångströja

Tänk att det kan vara så svårt att förstå – att en obunden och självständig fackförbundstidning inte samtidigt kan vara förbundets megafon.

Jag blir rädd när jag läser ordföranden för Lärarnas Riksförbund Metta Fjelkners uttalande om deras tidning Skolvärlden.

”Visst ska den vara självständig, men samtidigt så är det förbundets tidning. Om vi ska ha en tidning där ordföranden inte kan uttala sig då behöver vi inte ha någon tidning alls.”

Därför har hon gett direktiv för hur redaktionen på Skolvärlden ska arbeta. Den har fått riktlinjer som säger vilka evenemang som ska bevakas, hur ofta man ska skriva om olika föreningar och – vilket förstås är det mest uppseendeväckande – den åläggs att intervjua Lärarnas riksförbunds ordförande när det gäller viktiga politiska frågor. Alltså en ren tvångströja på den journalistiska självständigheten.

Menar Metta Fjelkner att en fackförbundstidning inte är till för medlemmarna utan för ordföranden?

Är det ordföranden som står för förbundet eller ska ordföranden företräda medlemmarna?

En fri och oberoende tidning måste stå fri från styrelsen – för medlemmarnas skull. Där ska journalistiska värderingar gälla, där ska kritik kunna komma fram, där ska medlemmarna få säga sitt.  Att tidningen ska stå för förbundets grundläggande värderingar är något diametralt annat än att vara styrelsens och i det här fallet ordförandens språkrör.

Det som är extra sorgligt i just Skolvärldens fall, är att det är lärare som berörs. Lärare som bland annat ska lära ut vikten och betydelsen av fri och oberoende press, vikten av demokrati och yttrandefrihet.

Att det förbundet kan ha en ordförande som är så okunnig är mer än sorgligt –  det är en skandal.

Inte blir det bättre av att ordföranden Metta Fjelkner hotar tidningens anställda med att lägga ner tidningen om de protesterar. Vilken skymf att kasta i ansiktet på ambitiösa journalister: Om ni inte gör som jag vill, så lägger vi ner hela tidningen och ger ut ett informationsblad i stället, säger hon.

På  Journalisten vet vi vilken betydelse en medlemstidning har. Flera undersökningar har visat att Journalistförbundets medlemmar skattar tidningen främst bland de medlemsförmåner som finns.

Självklart gör lärarna det också. Men en tidning får inte mer uppskattning än den förtjänar. Om den slutar vara oberoende och kritisk, så förlorar den snabbt sitt anseende.

Jag hoppas att LRs ordförande tar sig samman och upphäver riktlinjerna. Hon kommer säkert att bli tillfrågad i alla fall, när det är journalistiskt motiverat.

***

Agerandet på Skolvärlden liknar det som Sollentuna kommun gjorde med sin TV-station, där kritik mot kommunen inte fick komma fram. Två exempel räcker inte för att det ska vara en trend, men det är illavarslande. Förstår inte valda förtroendemän att deras ställning stärks av en fri och obunden debatt? Att själva idén med demokrati och yttrandefrihet är att stärka sammanhållningen och skapa den bästa tänkbara föreningen/samhället? Tror de att kritik och nya tankar och idéer är av ondo?

 

 

Låt de välskötta visa vägen

Ska finansiellt misskötta tidningar i USA visa vägen för dagstidningens utveckling?

En del spår det. De menar att den ekonomiska krisen skyndar på den utveckling som ändå är på väg, nämligen att tidningar i tryckt form kommer att försvinna.

Oavsett vad framtiden bär i sitt sköte för dagspressen, så hoppas jag verkligen att det inte blir misskötta tidningar som leder vägen, utan välskötta. HG

 

Tronddomen överklagas

Domen mot Trond Sefastsson gav inget entydigt besked om vad han gjort eller inte gjort. Den slog visserligen fast att han hade tagit emot mutor, men det ansågs inte så allvarligt att han fick fängelse. Åklagaren kunde inte bevisa någon av de verkligt allvarliga anklagelser som riktats mot honom om till exempel lejda torpeder. Det är bra att både åklagaren och Trond Sefastsson överklagat, så kanske en högre instans kan göra rättsläget lite klarare. HG

 

Journalisten varnar för FRA

Sedan 1 januari avlyssnas mejl som passerar servrar  i Sverige av Försvarets radioanstalt, FRA. Därför kommer alla mejl som går ut från Journalisten att ha en varningstext:
”Varning! E-post till och från Sverige, eller som passerar servrar i Sverige, avlyssnas av Försvarets Radioanstalt, FRA.”
Det är ett sätt att uppmärksamma lagens inskränkning av källskydd och meddelarfrihet.  HG

 

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler