Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Helena Giertta
Chefredaktör

En hämnd på journalister?

Journalisten och juristen Trond Sefastsson anklagas för att vara en mutkolv. Men det kan också vara journalisten och författaren Dick Sundevall som ingått en konspiration mot honom?

Hårda anklagelser mot två av Sveriges mer välkända journalister. Anklagelser som kan få förödande konsekvenser för många journalister.

***
Journalistkårens spelregler är medel för självsanering. Trond Sefastsson har, tack och lov, helt fel när han i sitt försvar hävdar att de inte längre gäller. Han har däremot rätt när han hävdar att de inte har i en rättegång att göra. Men åklagare Malin Palmgren använder dem som bevis vid flera tillfällen.
Om brott mot spelreglerna blir föremål för brottmål, ja, då faller ju hela självsaneringsprincipen. Det är mycket som står på spel i rättegången mot Trond Sefastsson.

Hans egen frihet, förstås, men framförallt den egna journalistiska hedern. Att Trond Sefastsson inte borde ha tagit ett juristuppdrag, som låg så nära det han brukat göra som journalist, är kanske självklart. Men om det misstaget ska vara nog för att bli fälld för mutbrott vore det förskräckligt.

Annons Annons

Åklagaren Malin Palmgren har inte funnit ett enda bevis för att Trond Sefastsson har lovat TV-inslag i utbyte mot pengar, Dick Sundevall har inte kunnat visa det, trots att han erbjudit fångar ersättning om de berättade om det. Så i stället går åklagaren på linjen om tjänstesamband. Därmed blir gränserna mycket luddigare, för då verkar det räcka med att en person påstår att de trodde att en journalist skulle skriva/fotografera eller göra inslag om något specifikt, för att journalisten ska åtalas för mutbrott.

Konsekvenserna av en fällande dom mot Trond Sefastsson är omfattande.
Alla frilansar som även gör annat än att frilansa som journalister för att få ihop till brödfödan, skulle plötsligt riskera ett åtal.

Om spelreglerna kan användas emot enskilda journalister i domstol – kan vi då prata om självsanering? Kan vi verkligen ha regler som kan användas av staten för att begränsa oss?

***

Efter att ha suttit på muträttegången i närmare tre veckor börjar en annan bild trona upp.

Bilden av två besvikna och arga kriminella män, som inte är åtalade, utan delade cell för ett par år sedan. De har inte fått hjälp av den kända journalisten för att bli frisläppta. Kanske för att de är skyldiga till sina mord och knarksmugglingsaffärer. I stället planerar de en hämnd. En hämnd mot hela samhället och framförallt mot de förhatliga journalisterna.

”Om vi påstår att Trond tagit emot mutor. Och sen går vi med anklagelserna till en annan journalist. Vi tar med den där polisen som blev avstängd för att få lite trovärdighet över det hela. Den där åklagaren Malin Palmgren går säkert på det hela. Med lite tur kanske hon kan ställa hela det journalistiska dravlet med etik inför rätta också.”

Har det gått till så, ja då begriper man plötsligt allting. Man förstår varför Trond Sefastsson kände sig snärjd och hotad och försökte ta sig ur en jobbig situation som jurist. Man förstår varför Dick Sundevall var beredd att bränna sin kollega ohörd.

Att Trond Sefastsson betett sig olämpligt/oacceptabelt mot yrkesreglerna är sorgligt, men bör inte vara olagligt.

 

Svältfödd på idéer

Programledare på Sveriges Radio i Malmö kommer att svälta sig som en del i en välgörenhetsgala under luciahelgen. Under 144 timmar direktsänd radio ska man samla in pengar till världens nödlidande. Svält för den goda saken skull, samtidigt som man jobbar? Eftersom intresset är stort för att delta får man väl utgå i från att det är frivilligt och OK. Men som Journalistförbundets ordförande så riktigt säger: Svält är inte ett journalistiskt arbete. HG

 

Bättre än svenskt val

Så var det över. Valet i USA. Medierna i Sverige har överröstat varandra i superlativer och berättelser om det historiska valet. Aldrig förut har så många svenska journalister varit på plats i USA.
Man kan fråga sig vilka historier från världen som inte kommer att bli berättade som en följd av det massiva fokuset på USA.
Ändå. Det går inte att komma ifrån att valutgången slår det mesta: En afroamerikansk man, med arbetarklassbakgrund, uppvuxen delvis i Indonesien och med kenyanska släktingar som blir president i USA. Vem kan motstå en sådan berättelse? HG

Förstärker klyftor

Halal-TV har väckt debatt. Inte så mycket för innehållets skull utan för att programmet leds av tre starkt troende muslimska kvinnor med sjal. Ansvarig utgivare tycker att det är självklart att deras röster också ska höras. Själva tycker programledarna att det är diskriminerande om de inte hade fått hålla i programmet. Problemet är om SVT ska fortsätta skildra minoriteter på detta sätt – att låta de mest extrema uttrycken få vara symboler för hela kollektivet. Det finns en risk att Halal-TV, som det ser ut nu, förstärker, i stället för att minska klyftorna mellan grupperingar i Sverige. HG

Fler avsnitt