Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Julia Nilsson
Redaktionschef & stf ansvarig utgivare

AI är här för att stanna

Ja, vi är alla redan dödströtta på rubriker med ordet AI, men oavsett vad vi tycker – ­artificiell intelligens är något alla journalister behöver förhålla sig till. 

En del AI-teknik kommer att underlätta journalisters arbete och snabbt bli vardag, som transkriberingsverktyg, verktyg för datainsamling och textning. En hel del av detta görs redan idag, men tekniken behöver förbättras. Det vittnar inte minst journalisterna på SVTs 
lokala nyhetsredaktioner om. 

Journalisten har intervjuat reportrar som berättar att de lägger upp till en timme på att få ut ett AI-textat tv-inslag. Textningen gjordes tidigare av medarbetare specialicerade på undertext. Förändringen sker av besparingskäl och ska säkerställa tid till journalistiskt arbete enligt SVT-ledningen. 

Initialt är det förstås svårt för journalisterna att förstå besparingsargumentet när stora delar av deras arbetstid just nu går åt till undertexthantering och uppladdning av material istället för journalistik. Vi får hoppas att tekniken snart förbättras så att deras arbetsmiljö blir rimligare.  

Annons Annons

Källskydd, upphovsrätt och kompetensutveckling är andra viktiga frågor i det tekniksprång som nu sker. Att instruera AI lär bli en eftersökt kompetens. Kommer vi alla att ersättas av robotar? Läs vår AI-fördjupning.

***

Journalist är numera ett bristyrke, enligt Arbetsförmedlingen. Det säger en del om vad mediebranschen misslyckats med – att erbjuda bra villkor och trygghet. 

PS: Journalisten har en AI-policy. I den står bland annat att vi, om vi vid en enstaka fall använder AI-material, tydligt märker det. (Se exempelbilderna till fördjupningen om AI.) Att vi förhåller oss kritiska till källmaterial från Al och inte riskerar våra källor.
Här hittar du policyn i sin helhet: Journalistens AI-policy.

 

Fler avsnitt
Fler videos