Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Helena Giertta
Chefredaktör

2018 kan bli riktigt roligt

Kvalitetsjournalistik och samarbeten kan göra 2018 till ett riktigt roligt medieår. Och så har vi ett val också på det.

Attackerna mot medier kommer att avlösa varandra, falska nyheter, lögner och propaganda kommer att svämma över nätet. För att stå emot, måste journalister ges tid att kontrollera fakta och finna trovärdiga källor och information. Tiden är nyckeln.

Många redaktioner har under de senaste åren skurit ner på personal. Färre specialister och fler allmänreportrar ska täcka sitt bevakningsområde. Produktionskraven är höga.  Antalet redaktionellt anställda har sjunkit med 373 personer på två år, enligt Institutet för mediestudiers årsrapport: 426 journalister har försvunnit från lokaltidningar, medan public service fått fler anställda. Trots det är det de kommersiella, lokala mediehusen som står för den absoluta merparten av den lokala nyhetsförmedlingen.

Just nu står det och väger – kommer digitala läsarintäkter ge tillräckligt för att medierna ska satsa på mer av kvalitativ journalistik? Satsningen på läsarintäkter kommer att leda bort från den ytliga klickjournalistiken för morgontidningarna av det enkla skälet att få läsare är beredda att betala för klickbeten.

Ett av de mest lovande samarbeten som vi sett under hösten är att flera mediehus går samman för att ge läsarna en gemensam inlogg. Det förenklar för läsarna som får tillgång till en större mängd material och det ger mediehusen en bredare ekonomisk bas. Och med starkare ekonomi, kan mediehusen arbeta mer långsiktigt och kvalitetssäkra sin journalistik.

De överenskommelser som träffats mellan SR, SVT och flera lokaltidningskoncerner om att vara generösa med att credda varandras nyheter är också en del av en positiv utveckling.

                                                                   ***

Det är förbjudet att trakassera någon. Att det ändå skett i massiv omfattning mot kvinnor är uppenbart efter alla vittnesmål under hösten. Det vi kallat redaktionell jargong har alldeles för länge ursäktat omdömeslösa män och chefer. Tillsammans måste vi ändra den kultur som skapat beteendet.

Vi måste anmäla trakasserier så att arbetsgivaren tar sitt ansvar. Även om vi vet att det är så, har denna möjlighet av olika skäl använts för lite. Jag ser fram emot ett 2018 där arbetsmiljöarbetet mot sexuella och andra trakasserier står i centrum.

Det skadar inte att man redan identifierat de viktigaste delarna av problemet.

Sonja Schwarzenberger på Arena Opinion menar att det är tre faktorer som i kombination ökar risken för sexuella trakasserier och övergrepp: stora hierarkiska skillnader, osäkra anställningar och alkohol. Inom alla dessa områden kan konkreta förändringar ske relativt enkelt.

När det gäller osäkra anställningar har Sveriges Radio bestämt sig för att tillsvidareanställa på P3, i stället för att använda så många visstidsanställningar. Ett lysande steg i rätt riktning. Ett krav som journalistklubben där drivit på för i många år, men som nu, kanske i spåren av Metoo, har förverkligats.

Mer sådant och vi kan se fram emot ett mycket bra 2018.

 

STICK

Kvar i Eritrea
Dawit Isaak sitter fortfarande fängslad, utan rättegång i Eritrea. Lerumsbon som trodde på sitt forna lands förändringar och flyttade tillbaka till Eritrea. Han fängslades i september 2001 för att han jobbade som journalist i landet. Av hela mitt hjärta hoppas jag att 2018 blir året då han äntligen friges.

God jul & gott nytt!
God jul och gott nytt år önskas alla våra läsare, tittare, lyssnare och annonsörer.

Fler avsnitt