Gå direkt till textinnehållet

Wikijournalistiken snart här?

Wikipedia är som uppslagsverk en enorm framgång, och skrivs ju helt och hållet av sina läsare. Flera tidningar har på olika sätt försökt få fram en affärsmodell där läsarna skriver tidningen. Än så länge har man inte sett något exempel där ekonomin går ihop. Sajten Wikinews är en av de större, men de har inte heller vinstambitioner.

Flera tidningar har experimenterat med wiki-teknologier, däribland San Diego Tribune, Los Angeles Times (som fick stänga av sin wiki-sida efter att några användare översköljde sajten med "olämpligt" material) och brittiska The Telegraph (som än så länge bara testar tekniken internt).

Det finns många sätt att utnyttja wiki-tekniken. Ett kallas "andra utkastet", där man låter läsare genomskriva artiklar för att förbättra dem. "Crowdsourcing" är ett tillfälle då wikin funkar utmärkt. Säg att du vill ha in så mycket information som möjligt, från många olika personer, men helst vill du inte själv sortera den, skriva ihop den och ta bort alla dubletter. På en wiki kan folk själva leta upp rätt ställe där deras information kan bidra. Många tidningar får idag en hel del av sin trafik tack vare läsarnas kommentarer, som ofta bidrar till ämnet. En wiki kan ytterligare öka den tid folk spenderar på sajten.

Vissa webbtidningar sätter upp en "skapa en wiki till denna artikel" där folk kan fylla på med mer info kring ämnet. Och när man väl kommit igång med att skapa wikis kring ämnen finns det nästan inget stopp på användningsområdena. Den gemensamma planeringen på redaktionen kan bli lättåtkomlig och överskådlig med en gemensam wiki.

Annons Annons

Vandalism upplevs som det främsta problemet med wikis. Företagen är rädda att "smutsas" ner av oacceptabla kommentarer. Men en wiki är inte sämre än de nuvarande kommentarsfälten. En redaktör kan ta emot meddelanden om att någon har ändrat i wikin och snabbt se ifall materialet är olämpligt eller inte – och i så fall återgå till en tidigare version av innehållet. I och med att informationen ändras tillbaka så snabbt, och att det faktiskt är mer omständligt att lägga till än att ta bort, brukar det innebära att vandaler tröttnar rätt snabbt.

Det finns massor av sajter där man kan starta en egen wiki, pröva till exempel http://www.wikispaces.com/ där det finns ett gratisalternativ att testa.

Fler avsnitt
Fler videos