Gå direkt till textinnehållet

Stäng av dina digitala tics

Att jobba på en redaktion kräver en förmåga att koncentrera sig trots att världen stormar runt omkring. Men i dag är det inte bara utanför det rör sig. Även inuti våra arbetsverktyg myllrar det av distraktioner.

Mejlen har vi vant oss vid, även om många fortfarande har svårt att hantera den. Ett pling i inkorgen blir ett välkommet avbrott när koncentrationen är låg, men för oss sällan närmare deadline.
För mig har mejlkollen utvecklats till ett digitalt tics. Och varje gång jag avbryts av ett trist pressmeddelande eller ett besked om att jag vunnit 100 miljoner dollar krävs en liten mental omstart. 
Än värre tidstjuv är Twitter. I detta globala chattrum strömmar det förbi meddelanden. Läser du inte det som skrivs här och nu missar du garanterat något.
Och som om det inte räckte med intressanta distraktioner har en diskussionsklubb för journalister startats på Facebook: Journalistbubblan. Nu finns det alltså även anledning att Facebooka på arbetstid.
Men det finns knep ur det sociala internetträsket. I frilansjournalisten Lotta Abrahamssons bok Full koll hittar man flera smarta metoder. Hon förespråkar exempelvis total avstängning vid viktiga arbetspass. Slå av telefonen, mejlen och självklart även Twitter och Facebook. Och, lika viktigt: tvinga dig själv att avbryta onödiga Google-utsvävningar som inte har med jobbet att göra. I ett spännande sidospår till researchen kan 20 minuter lätt rinna iväg.
Att stänga av kontakten med omvärlden funkar inte alltid på en redaktion. Då är ett alternativ skrivprogrammet Ommwriter, som finns gratis på nätet. 
Med Ommwriter syns inget annat på skärmen än en konstfullt designad skrivyta. Och under tiden du skriver spelar programmet upp lugn musik som skapar stämning av skrivarstuga. 
Med Ommwriter ska inte ett endaste litet mejlpling eller Twitterfladder tränga igenom. 
Genast försvinner känslan av textfabrik – här skapas ett alster.
Hittar du inte friden i dig själv kan du i alla fall skaffa den i datorn. 
Fler videos
Fler avsnitt