Gå direkt till textinnehållet

Nya Facebooktips för journalister

Facebook har öppnat en internationell sida för journalister: Facebook and journalists. Här samlas kollegor från hela världen för att nätverka och lära sig använda Facebook i jobbet.

Sidan drivs av Facebook själva som här publicerar "best practice" för journalister, alltså råd och exempel på hur man kan jobba. 

Inledningsvis är utbudet ganska sparsmakat men några grundläggande tips finns:

  1. Börja med att starta en Facebooksida och skaffa dela-knappar på er sajt. Lägg inte bara dela-knappar på artiklar utan även vid avdelningar, så att man till exempel kan ”gilla” en viss krönikör och få hennes texter i sitt nyhetsflöde.
  2. Interagera med läsarna på Facebooksidan. Ställ frågor och be om feedback.
  3. Var personliga, skriv inläggen på er sida i första person när det går.

Vill man se exempel på hur enskilda journalister jobbar med sina Facebooksidor finns länkar till namnkunniga kollegor som Christiane Amanpour och Arianna Huffington. Redan efter mindre än ett dygn hade 3 000 journalister börjat följa journalistsidan. De kommer från många olika länder, bland annat Chile, Vitryssland och USA.

Utöver Facebooks egna tips uppmuntras journalister att dela med sig av erfarenheter och råd på sidan. Här kommer sannolikt den stora behållningen att finnas. Hur journalister kan använda Facebook och andra sociala medier för att nå ut till läsarna är en fråga som diskuteras på redaktioner världen runt.

Fler avsnitt
Fler videos