Gå direkt till textinnehållet

Journalister kan utveckla IT-beroende

Att ständigt se det nödvändigt att "hänga med" i nyhetsflödet kan vara betydligt farligare för den psykiska hälsan än man tidigare trott, visar flera nya undersökningar.

Journalister tillhör en av flera yrkesgrupper som i allt högre grad slukas upp av sina ständigt uppkopplade elektroniska apparater. Och ingenting tyder på att vi kommer att se färre nya uppkopplade apparater som förmedlar information, tvärtom. En undersökning utförd vid Stanfords universitet i USA visar att människor i hög grad överskattar sin förmåga att "multi-taska".

"Hjärnan är inte utformad för att ständigt bedöma ifall ny information är intressant", förklarar professor Clifford Nass saken. När man blir beroende verkar varje liten nyhet intressant och gör hjärnan kontinuerligt upptagen.

Annons Annons

Eftersom rubriksättare och nyhetsmakare vill skapa så mycket trafik som möjligt till sina egna sajter skapar man rubriker som är utformade just för att fånga människans (hjärnans) uppmärksamhet. Flera studier visar nu allt tydligare att allt fler i internetåldern lider av "informationsöverflöd" och de får svårare att vara närvarande i sina egna liv, med sin familj till exempel – med ett sämre psykiskt mående som resultat. Och den som mår dåligt får också svårare att göra ett bra jobb och leva upp till alla andra åtaganden i livet.

Sommarsemestern är ett bra tillfälle att se över sina mediekonsumtionsvanor. Märker man att lite för mycket tid går åt till att bara hänga med i allmänhet kan det vara dags att begränsa och schemalägga sitt intag av nyheter till exempelvis en timme per dag.

Fler avsnitt
Fler videos