Gå direkt till textinnehållet

IPRED ännu en björntjänst för upphovsrätten

Det pågår en stor debatt kring IPRED-lagen just nu på nätet. De flesta som kommenterar lagen på nätet är emot den.

Skivbolagen är överlag för den (sök efter "IPRED" på knuff.se om du ännu inte är upplyst), liksom många ledarredaktioner i "gammelmedia". Men problemet är egentligen ett annat: piratkopiering kan inte stoppas. Bara tillfälligt (som Napster). Det tar inte lång tid innan en "bättre" teknik skapas och sprids (som torrents). Nu vill man genom IPRED tvinga internetoperatörer att lämna ut IP-adresser på privatpersoner som skivbolag misstänker delar filer olagligt – så att upphovsrättsinnehavarna (deras skivbolag och advokater) kan hota till sig lite mer pengar. Detta har redan skett i flera andra länder.

Vad som händer i nästa steg (om IPRED godkänns) är att en ny teknik uppfinns och sprids där ip-adresser kringgås och all trafik krypteras. Under tiden kommer kanske en hel del människor som inte vet hur man skyddar sig bli av med pengar. Survival of the fittest är det som gäller, även på nätet. Spotify är ju ett steg i rätt riktning, till exempel – men det var inte skivbolagen som hittade på detta (med programmet Spotify får man lyssna hur mycket man vill på ungefär lika mycket musik som finns tillgängligt i de större musikbutikerna på nätet, fast för 99 kr/månad i fast kostnad – och snart gratis mot reklamtolerans).

Samtidigt är käbblet på nätet viktigt. Tack vare bloggosfärens många insatta och tänkande människor blottas sådana här nya lagförslag på ett sätt som aldrig skett förut. Vi kan alla få bättre lagar på det här sättet – men tyvärr verkar inte politikerna vilja utnyttja den kunskapen fullt ut ännu. Man är för fastlåst vid ett gammalt traditionellt tankesätt att storföretagen och kapitalet har rätten att bestämma reglerna. Hur som helst – går lagförslaget om IPRED igenom är nästa steg för piraterna på nätet en enkel och marknadsanpassad tjänst som döljer IP-adresserna (det finns redan flera, som Relakks och Anonymizer).

Och så är det igång igen. Man tvingas redan betala skatt på CD-skivor för av skivbolagen antagen piratkopiering. Jag bränner aldrig musik-CD-skivor, men ofta material jag skapat själv för att ta med mig – varför ska de CD-avgifts-pengarna gå till Per Gessle? Och nu ska musikindustrin bestämma över över den digitala distributionen på nätet. Man kommer att skratta åt dessa förslag om 100 år. Varför inte satsa alla de där advokatpengarna på att bygga musikdistribution folk vill betala för?

LÄNKAR: nanok.com/ipred

Fler videos
Fler avsnitt