Gå direkt till textinnehållet

Här får du hjälp med ”tänket”

Jag var anställd på Dagens Nyheter när jag var lite yngre och där fanns ordspråket ”Planering är den goda journalistikens moder”, eller något liknande.

På den tiden fanns inga applikationer på nätet (bara simpla webbsidor) och all planering skedde i något tråkigt kontorsprogram. Tiderna förändras och nuförtiden finns en uppsjö webb-två-punkt-noll-tjänster på nätet som hjälper till vid planering, samt, vid det nog så viktiga momentet ”tänket” – både för de stora linjerna på jobbet och för det specifika projektet. Alltså, har man inte fått en tydlig beställning så gäller det ju att själv hitta på och planera sitt jobb. Och får man en specifik uppgift är det väl ändå sällan man får ett planeringsschema samtidigt? Då är det läge att kolla in följande verktyg på nätet.

Börja med att svara på 36 frågor på sajten Inpowr (som går enklare och snabbare än det låter). Vilka är dina mål, hur ska du nå dit? Inpowr är en fantastiskt snygg och enkel sajt som lyckas strukturera upp tankar, idéer, känslor och tidsplaner för det mesta i livet, både hemma och på jobbet. Målet är att du ska må bra i alla dina livssituationer. Det är ju betydligt lättare att prestera och leverera bra material när man har idéerna i ordning, eller åtminstone någorlunda koll på önskemål i arbetslivet.

Inpowr lovar att man ska kunna skapa en 21-dagars handlingsplan utifrån de frågor man svarar på, för att förbättra de områden som inte känns toppen. När det grundläggande är avklarat i Inpowr kan du titta vidare på Mindomo – en mind-mapping-webbsida som är ett fantastiskt verktyg i nästa fas: projektplanering. Vilka mål du än har satt upp för dig själv (privata eller professionella) så behöver man fokusera en stunds tankegångar på endast projektet i fråga, och associera fritt kring det hela. Mycket nyttigt kan komma ur en stunds mind-mapping (men det går ju lika bra att använda sig av papper och penna).

Efter kanske 20 minuter vid varje sajt har i alla fall jag lyckats få större klarhet på vissa områden, och levererat ett mycket bättre jobb på betydligt kortare tid  – än jag hade gjort utan näthjälp kring ”tänket”.

Länkar: nanok.com/mi

Fler avsnitt
Fler videos