Gå direkt till textinnehållet

Försvunna sidor sparas hos Google

Har en hemsida du skulle skriva om tagits bort? Lugn – sajten går fortfarande att hitta. Testa Googles funktion "cachad".

Att en sida har blivit cachad innebär att en enkel kopia av innehållet har sparats. Cachningen är en slags ögonblicksbild – en avbild av hur sajten såg ut vid ett visst tillfälle.

Googles sökspindel, som kartlägger allt innehåll på nätet, cachar alla sidor den besöker. Hur ofta sökspindeln kommer på besök beror på hur ofta sajten uppdateras. En statisk hemsida kanske bara kopieras någon gång i månaden, medan stora tidningssajter kan få besök flera gånger om dagen.

När Lars Vilks hemsida nyligen hackades togs budskapet som hackern lagt in ganska snabbt bort från sajten. Men det försvann inte från Googles cacheminne. Under varje sökträff på Google står det med liten stil "cachad". Klickar man där kommer man till en ögonblickskopia. Sökte man på Lars Vilks sajt dagen efter hacket och klickade på cachad kunde man se en bild av den hackade sidan.

Googles cache kan också vara till nytta när man snabbt behöver få tag i information på en sajt som tillfälligt ligger nere.

Ett annat användningsområde är när innehåll har tagits bort för att dölja något. Det kan exempelvis handla om ett blogginlägg eller en artikel med olämpligt innehåll som plockats ner av skribenten eller av sajtansvarig. Om Google hunnit ta en ögonblicksbild går det inte att sopa igen spåren så snabbt – en kunnig journalist hittar materialet i Googles cacheminne i stället.

Det enda kruxet är att den cachebild man är ute efter inte finns kvar i evighet. Så fort sökspindeln gör ett nytt besök skrivs bilden över med en ny ögonblickskopia. I Lars Vilks fall var den cachade kopian borta bara några dagar efter hacket.

Fler avsnitt