Gå direkt till textinnehållet

Fem råd till nya twittrare

Twitters popularitet växer hos svenska journalister. Aftonbladets Jan Helin, Expressens Thomas Mattsson och Journalistens egen Helena Giertta är några av de branschprofiler som "twittrar". För den som inte testat än är det läge nu. Här är fem råd för att få nytta av Twitter:

1 Var generös med dina källor.
Utbyte av information är Twitters viktigaste funktion. Folk publicerar länkar till nyheter inom sitt intresseområde, gärna tillsammans med en kort kommentar.
Bjuder du generöst på relevanta länkar framstår du som kunnig och på hugget.
Du kan givetvis tipsa om egna artiklar eller inslag, men om man bara basunerar ut sitt eget namn tappar folk snabbt intresset.

2  Följ många andra användares flöden.
Eftersom Twitter handlar om utbyte ser det konstigt ut om du inte följer vad någon annan skriver. Lägg hellre till en för mycket än en för lite – blir det mycket brus kan du gå tillbaka och plocka bort folk.
Eftersom Twitter inte är någon kompislista i stil med Facebook kan du följa precis vem du vill. Var inte blyg, och bry dig inte om ifall de inte följer dig tillbaka.

3 Engagera dig och diskutera.
Var hjälpsam och ge respons.
Inled dina svar med "@användarnamn" så att andra kan se vem du pratar med och följa diskussionen. Är det ni pratar om ointressant för andra, skicka då hellre privata meddelanden.

Annons Annons

4 Ladda ner ett program som gör det lättare att använda Twitter.
Ett av de mest populära programmen är Tweetdeck. Det ger bra överblick över vad dina Twitter-kontakter skriver.

5 Glöm inte bort att alla kan läsa vad du skriver – och kan komma att citera dig offentligt.
Skriv därför inget du inte kan stå för inför läsare, lyssnare och tittare. Eller för den delen chefen.

Fler avsnitt
Fler videos