Krönika

Ulrika Knutson Frilansjournalist
skicka e-post rss

Dålig källkritik
- tidig julklapp till SD

23 december, 2015

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Den 8 december vaknar jag till morgon-Ekot i P1. Ett telegram från Blekinge berättar att länets mödrahälsovård är i kris, och det går ut över cellprovstagningen. 1 000 kvinnor kommer inte att kallas till provtagning, på grund av flyktingströmmen.

Det låter verkligen illa. Vid nästa sändning samma sak: Kris, Cancer, Flyktingar. En förtida julklapp till Sverigedemokraterna.

Vid det här laget har jag själv vaknat och tycker att någon på Ekot borde ha gjort det också. Vad händer i Blekinge? Riskerar landstinget med öppna ögon att folk utvecklar cancer? Vad kostar en gynekolog? Och om det är sådan här kris i Blekinge, hur ser det då inte ut i landsting som är värre drabbade? Frågorna hopar sig, men inte svaren.

Jag ringer Ekot och redaktören säger att de väntar på en uppföljning från Radio Blekinge. Någon sådan kommer inte. Däremot landar nyheten i sinom tid i Expressen, i Aftonbladet och i Svenska Dagbladet. Källkontrollen? Obefintlig.

På Ekot låg man inte på latsidan. Man jagade andra landsting som struntat i cellproverna. Man hittade inget. Situationen är ansträngd, men ingenting liknar Blekinge. Insikten kunde ha lett till en mer kritisk inställning till uppgifterna från Blekinge. I stället valde man ru­briken: ”Mödrahälsovården under press i flera landsting”.

Om man googlar på Mödrahälsovård kommer Blekinge fram direkt. Överläkaren på kvinnokliniken verkar ha en god relation till medier, särskilt till Radio P4 Blekinge. Och kvinnokliniken i Blekinge verkar välskött med höga ambitioner. I februari berättade doktorn om specialsatsningar för att kunna kalla fler kvinnor, äldre och yngre, till cellprover.

I oktober slog doktorn larm om att kliniken behövde mer resurser – på grund av flyktingströmmen. I december larmade hon igen. ”Över 1 000 kvinnor blev utan cellprov” är rubriken på Radio Blekinges hemsida.

Den som lyssnar noga på inslaget i Radio Blekinge hör  doktorn säga att om man kan kalla patienterna inom det närmaste halvåret är hon inte ”bekymrad det minsta”. Hon talar också om att man satsar på kvällsmottagningar för att komma ifatt.

Senare kommenterar landstingsrådet Christel Friskopp (S) situationen i Radio Blekinge. Patientsäkerheten är inte i fara. Kvinnorna kommer att kallas i rimlig tid, och kliniken får resurser. Pengar finns visst, men det är brist på barnmorskor och undersköterskor. Personal är nu på vidareutbildning.

På min fråga svarar Christel Friskopp att människor har blivit skrämda:

”Rädda kvinnor har hört av sig från hela landet. Den här rapporteringen har tyvärr gett Sverigedemokraterna vatten på sin kvarn - utan orsak.”

I Aftonbladet den 9 december fick Sverigedemokraternas Kvinnoförbund påpassligt in en debattartikel under rubriken ”Sämre vård på grund av flyktingströmmen”. Blekinge får illustrera verkligheten, även om det inte är sant. Vården har ju inte blivit sämre.

Även Ivar Arpi på Svenska Dagbladets ledarsida använder Blekingeexemplet i sin varnande artikel om att ”Grupper ställs mot varandra”. Men exemplet Blekinge var en anka.

Självklart innebär flyktingmottagandet att vården ansträngs, särskilt primärvården, tandvården, skolhälsan och psykiatrin. Men enligt Socialstyrelsens rapport från den 11 december är pressen på verksamheterna ”stor, men sannolikt hanterbar”. Många landsting och kommuner svarar också att man visst klarar situationen, med kreativa lösningar.

Mediernas krisberedskap verkar sämre än landstingens. För att rapportera om den nya verkligheten behövs sannerligen kreativa lösningar. Men inte sämre källkritik än i vanliga fall. Tvärtom.

Kommentarer

Det finns 6 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Peppe Alfiero tors, 2015-12-24 16:51

Svar på krönikan ”Dålig källkritik – tidig julklapp till SD” av Ulrika Knutsson i Journalisten 151223.

I en något otydlig krönika kan det uppfattas som att P4 Blekinge gjort ett dåligt arbete då vi berättat att cellprovtagning för cirka 1 300 kvinnor inte kunnat göras på grund av en hårt ansträngd mödravårdsmottagning i Blekinge.

I krönikan nämns bla Ekot, Aftonbladet, Expressen och Radio Blekinge. OM kritiken främst rör P4 Blekinge så vill vi framföra följande:
I krönikan antyds det att det inte är sant att 1300 kvinnor i Blekinge inte fått någon gynekologisk cellprovtagning. Enligt mödrahälsovårdsöverläkare Bodil Ehn har landstinget inte hunnit med cellprovtagningarna av två orsaker, det ena är att mödravården i Blekinge är ansträngd främst pga flyktingströmmen (något de larmat om flera månader tidigare) men också att de höjt sina ambitioner och kallar kvinnor upp till 69 år istället för 60 år som tidigare. Detta framgår i inslaget.

Bodil Ehn är i inslaget i P4 Blekinge bekymrad över att de inte hinner med och ser att det kan bli eftersläpningar i flera år om de inte hinner göra cellproverna. Den enda lösningen som hon ser det är att få mer resurser för att kunna ha extra kvällsmottagningar under våren där de kan komma ikapp med cellprovtagningen. Vid intervjun och när inslaget sändes den 8/12 fanns det inte resurser/möjligheter eller planer på några sådana kvällsmottagningar. Det var precis det som var problemet.

Men en vecka efter vårt inslag skjuter landstinget i Blekinge till extra pengar för just kvällsmottagningar så att man kan komma ikapp med cellprovtagningar. Något som vi på P4 Blekinge förstås också rapporterat om.
Det är fakta och det är vad P4 Blekinge har berättat.

Peppe Alfiero, kanalchef
Stina Held, agendachef
Sveriges Radio P4 Blekinge

Inlagt av Örjan Torpe sön, 2015-12-27 19:59

Att slafsig journalistik skulle gynna SD är nog en något för dålig källkritisk reflektion. Men den är ju också gjord av en journalist

Inlagt av utrikeskorren mån, 2015-12-28 15:58

Och varifrån kommer de "resurser" som kliniken ska få? Eftersom Knutson talar så varmt om googling så gjorde jag samma sak med "landstinget blekinge underskott". Detta ger snabbt "Den ekonomiska prognosen för Blekingesjukhuset visar på fortsatt stort underskott för 2015. På torsdagen beslutade nämnden för Blekingesjukhuset att ställa sig bakom förvaltningschefens förslag till besparingsåtgärder, bland annat stängning av vårdplatser i Karlshamn och en utredning av akutverksamheten i Karlshamn." Direkt från landstingets hemsida. Vidare, vad finns det för garantier att "resurserna" verkligen skjuts till? Vi har varit med om ljugande och inkompetenta socialdemokrater förr. Och på tal om socialdemokrater, det var ju väldigt förvånande att ett socialdemokratiskt landstingsråd skulle kritisera Sverigedemokraterna...
Nej du Knutson, du ska nog inte kritisera källkritiken här. Det tycks som att den ursprungliga rapporteringen är närmare sanningen här.

Inlagt av Lisbeth Zachs tis, 2015-12-29 11:04

Tack Ulrika för lite rak information! Gott nytt år!

Inlagt av Ordagrann tis, 2015-12-29 19:32

Varför benämns inte P4 Blekinge med sitt riktiga namn i krönikan? Benämner man BLT med "Blekingeblaskan" också, eller nåt annat påhittat namn, eller är det bara P4 Blekinge som får heta nåt de inte heter?

Inlagt av F.O LIDGREN tis, 2016-01-05 09:50

Naturligtvis måste faktakontroller göras för att texten skall bli trovärdig och allmänhetens förtroende för mediat bibehållas. Inte tu tal om annat.Här handlar det om undanträngningseffekter på grund av de stora demografiska förändringarna i vårt land. Också "obekväma sanningar" som kanske inte är helt politiskt korrekta måste dras fram i ljuset. Utan vinklingar och försköningar.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies