Vad gör trollen i Journalistbubblan?

30 december, 2016

I julhelgen angrep några medlemmar ur facebookgruppen Journalistbubblan en ledare i Säffle-Tidningen. Säffle-Tidningens ledare beskrev hur redaktionen fått ta emot en ritad bild på en hängd invandrare tillsammans med en uppmaning om att tidningen måste sluta skriva om människor av annan härkomst. Om invandrarna inte gav sig av skulle de dödas, tillades i uppmaningen.

Men det här reagerade medlemmar i Journalistbubblan skarpt emot. Enligt dem var allting säkert påhitt och de antydde att Säffle-Tidningens chefredaktör Solveig Voyce hade fejkat ihop bilden och morduppmaningen.

Nu skulle denna facebookgrupp, Journalistbubblan, kunna avfärdas som en av många konstigheter på nätet, om det inte vore för att Journalistbubblan har en stor del av Sveriges yrkesverksamma journalister som medlemmar. Många har varit med sedan gruppen bildades för fem år sedan när de utan att ge sitt godkännande lades till gruppen.

Och nu i jul får de alltså läsa detta rasistiskt drivna ifrågasättande av ledaren i Säffle-Tidningen.

Eftersom detta bara var en i mängden av alla rasistiska och journalisthatande inlägg i Journalistbubblan på senare tid slängde jag själv i julhelgen ut en fråga i Journalistbubblan: är det så här gruppen ska fungera? Är det okej med alla dessa journalisthatande SD-troll?

Eftersom gruppen säger sig vilja "diskutera journalistik och journalistikens utveckling" är det också intressant att höra vad admin tycker.

Jag får många inlägg i tråden. Och många är som jag trötta på trollhatet.

Samtidigt bläddrar jag och ser vilka övriga inlägg som Journalistbubblan publicerar de här juldagarna.

Här finns ett inlägg om 15-åriga Marilyn som anslöt sig till IS och hennes föräldrars kamp för att få henne tillbaka. Frågeställningen är om Amanda Björkman i DN har rätt när hon tycker att flickan lämnades ut för mycket i dokumentärfilmen i SVT. Hela debatten handlar dock om att slå fast flickans egen skuld eftersom hon stack till IS. "Hon är straffmyndig vid 16 år”, påpekar någon.

En kvinna skriver "Vissa blir aldrig våldtagna medan andra blir det flera gånger" för att förtydliga flickans egen skuld.

En man lägger i stället skulden på föräldrarna. "Hur slappa dom varit med sin uppfostran så att dottern ens kom på tanken att åka iväg med en IS-snubbe."

Ingen debatterar ursprungsfrågan.

Här finns också en video som sägs bevisa att public service är styrt av vänsterextremister.

En man lägger ut en länk till en dansk Putintrogen hemsida som hyllar Putin och al-Assads massaker i östra Aleppo och som klagar på att svenska medier inte deltar i hyllningarna.

Ett inlägg ställer frågan vad Aftonbladets ledarsida menar med sin julhälsning. Visserligen en möjlig journalistisk frågeställning men av de 82 svaren på inlägget kommer merparten från en anställd på riksarkivet som går fullständigt bananas över att "Fi, V och MP är alla fullfjädrade nyttiga idioter åt SD - och i viss mån är även S och den f.d. Alliansen det"

Varför? Jo, genom att "relativisera hedersvåld och andra inslag hos den fascistiska ideologin islamism".

I ett annat inlägg går en moderat politiker i Skåne i polemik mot en artikel i Medievärlden där Tidningsutgivarna TU vill bredda kunskapen om det pressetiska systemet. Att folk saknar förtroende för journalister beror, enligt moderaten, inte på att folk vet för lite om hur journalister jobbar utan på att journalister inte lever upp till de krav och ideal man säger sig följa. 

Och så håller det på, ett enda stort kliande på varandras ryggar där journalister hudflängs i vedertagen SD-tappning och hånet och hatet mot journalister varvas med mängder av inlägg om hur bra Putin och Syriens diktator al-Assad är. Det sistnämnda eftersom en av de 8 540 medlemmarna i Journalistbubblan verkar se som sin livsmission att målmedvetet sprida mängder av rysk propaganda i gruppen.

I det inlägg jag själv lägger ut får jag svaret:

"Svenska journalister är verkligen bland den lägsta formen av liv man kan tänka sig."

Admin låter inlägget stå kvar.

Orden påminner om Björn Söders (SD) svar när han ombads kommentera SD-svansens hot mot journalister. Ansvaret är journalisternas själva eftersom de skriver som de gör, menade Björn Söder, alltså samma resonemang som den moderate politikern nu anför i Journalistbubblan. Och Björn Söder tillade då att journalister är "vidriga ryggradslösa skrupelfria varelser".

I Journalistbubblan har det omformulerats till "den lägsta formen av liv".

Sent omsider kommer admin själv in i den tråd som jag skapat om hur facebookgruppen bör fungera.

Budskapet från admin är att det ska vara högt i tak.

Jaha.

Att Journalistbubblan skulle vara en grupp för seriös debatt om journalistik är som alla förstår rent befängt. Däremot smakar hela gruppen mumma för diverse SD-troll och propagandister. Att journalister självmant skulle skapa en grupp där man kan strunta i fakta utan att admin reagerar upplevs säkert som en skänk från ovan.

Dock, visst har gruppen all rätt att finnas. Det finns dessutom betydligt värre grupper där hatet flödar än mer, både i slutna och öppna grupper.

Men speciellt för "Journalistbubblan" är som sagt att den har tvångsanslutit ett stort antal yrkesverksamma journalister. Många av dem har aldrig skrivit något inlägg, och många har säkert inte ens varit inne på sidan.

En del inlägg handlar verkligen om journalistik, även om svaren och kommentarerna inte gör det.

Men samtidigt pumpar sidan ut SD-nötters idéer om vad journalister sysslar med (olika varianter av att journalister, i något slags konspiration som alla vet om men ingen vill eller vågar prata om, försöker omvandla Sverige till en jihadist-kommunistisk stat).

Och som sagt, visst kan det finnas en grupp för dessa nötter. Men kära admin, byt i så fall namn på gruppen till "Säg ditt hjärtas mening om svenska journalister" och stryk inledningsorden om att gruppen ska "diskutera journalistik och journalistikens utveckling". Någon sådan diskussion existerar inte.

Och till alla journalister som hänger som medlemmar i Journalistbubblan, ställ er frågan om ni verkligen vill vara kvar i den här SD-gruppen eller om ni kanske hellre borde engagera er i något som kan föra journalistiken framåt.

                                                     Martin Klepke, politisk redaktör på Arbetet

Kommentarer

Det finns 4 kommentar på sidan.

Inlagt av Demokrati vurmaren tis, 2017-01-03 11:37

Käre Martin,

Ogillar du avvikande åsikter så mycket?
Har inte ALLA rätt att uttrycka sina åsikter, eller vad menar du?

Inlagt av Allan Bengtsson ons, 2017-01-04 12:10

Martin Klepke, dina åsikter får stå för dig själv. Jag är övertygad om att de flesta anser att du har fel. Mycket fel t.o.m.
Fundera istället över ditt eget ansvar för att allmänhetens förtroende för journalister nått rock bottom.

Inlagt av Adam K ons, 2017-01-04 18:46

Borde vara obligatoriskt för Klepke (hur kan han skriva så nedvärderande: "samtidigt pumpar sidan ut SD-nötters idéer") m fl journalister att delta i sådana här grupper och forum, så kanske de lär sig något och breddar sig från det vanliga filtret. Är man inte intresserad av vad som sker i samhället så ter sig yrkesvalet märkligt.

Inlagt av Britta Ring ons, 2017-01-11 08:58

Det är lågt i tak i yttrandefrihetsdebatten, vilket kan bidra till problemen med journalistbubblan. Men äntligen börjar journalister i svensk press reagera mot det växande åsiktsförtrycket. Igår var det Martin Aagård i Aftonbladet som inte kunde tiga längre. Det som han kallar för putinism finns det ett annat, klassiskt ord för, McCarthyism: ”McCarthyism is the practice of making accusations of subversion or treason without proper regard for evidence. It also means "the practice of making unfair allegations or using unfair investigative techniques, especially in order to restrict dissent or political criticism”. (Wikipedia) Ett stänk av McCarthyism har drabbat oss, ironiskt nog samtidigt som den svenska yttrandefriheten fyller 250 år. Ironiskt också eftersom det är elementärt för varje journalist att alla stater bedriver propaganda, till och med Sverige, liksom USA. Där finns de ojämförligt största propagandaresurserna i världen. Fort Bragg är militärt centrum för USAs psykologiska krigföring, även kallad psyop. Ingen oskyldig verksamhet, men till skillnad från den ryska propagandan har den ett mycket starkt inflytande på opinionsbildningen i vårt land. Ett ämne för grävande journalistik, om det tillåts…

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies