Skrämmande behandling av Berit Önell

25 juli, 2014

Norra Skånes behandling av medarbetaren Berit Önell är skrämmande. Ledande politiker i Hässleholm har utövat påtryckningar mot tidningsledningen i syfte att få bort Önell och hennes journalistiska granskningar av kommunen. Det tyngst vägande skälet till omplaceringen är enligt chefredaktör Mimmi Karlsson-Bernfalk att Önell har JK- och JO-anmält kommunpolitikerna. Att anmäla till JK och JO är en medborgerlig rättighet och en del av demokratins fundament. Att detta läggs fram som ett skäl till omplacering av tidningsledningen är inget annat än absurt.

Norra Skånes tidningslednings olika manövrar för att bli av med Önell verkar inte veta några gränser. Det senaste budet är att Önell ska bemanna en helt ny ensamredaktion i Perstorp. Önell har valt att tacka nej. I samtal med tidningens VD Lars Joel Eriksson får Önell dessutom veta att det är oklart vad som händer med satsningen i Perstorp om hon tackar nej eftersom tjänsten är ”kopplad” specifikt till henne! Perstorps kommun kan dock inte vara särskilt nöjd med att detta agerande nu lär myntas som en Perstorpsplacering.

Att en arbetsgivare 2014 hittar på tjänster som kanske inte kommer att besättas bara för att kunna bli av med en medarbetare. Det låter som någon dålig historia från 1800-talet. Att så pass tydligt visa att en medarbetare inte längre är välkommen på arbetsplatsen är ett oroväckande ansvarslöst agerande av en arbetsgivare. Och det finns anledning att ifrågasätta om rådande arbetssätt verkligen fungerar vid ett sådant här cyniskt agerande.

Tidningsledningen och dess företrädare vd Lars Joel Eriksson och chefredaktör Mimmi Karlsson-Bernfalk har blivit uppmanade av styrelseordförande Håkan Matson och ledande kommunpolitiker att sätta stopp för negativa skriverier, det vill säga journalistiska granskningar. De lyder direkt och väljer att omedelbart omplacera Önell. Och vad är det Berit Önell egentligen har gjort? Hon har bara fullföljt sitt journalistiska uppdrag och granskat kommunpolitikernas agerande i 27 år.

För att verkligen visa på det absurda i deras agerande väljer tidningsledningen också att dra ned kommunbevakningen i Hässleholm med två tjänster. Detta gör att Norra Skåne undergräver hela tidningens trovärdighet på ett mycket allvarligt sätt. Och Norra Skånes redaktion har sagt sitt: Vid en förtroendeomröstning bland tidningens medarbetare framkom att 94 procent inte har förtroende för chefredaktören Mimmi Karlsson-Bernfalk.

Det är anmärkningsvärt att tidningsledningen utan att blinka ställer sig på politikernas sida. En tidning med några som helst publicistiska ambitioner hade naturligtvis ställt sig bakom medarbetaren och dennes granskande journalistik. Att granska personer i olika maktpositioner i samhället är själva grunden för journalistiken. Trovärdigheten ligger i att lokaltidningen granskar den lokala makten och ställer de obekväma frågorna. Det är den fria pressens primära uppgift, snarare än att stötta kommunpolitikernas agerande.

Norra Skånes agerande drabbar också trovärdigheten för journalistiken på ett nationellt plan. Runt om i landet frågar sig läsare, tittare och lyssnare om det går att lita på vad media rapporterar. Det är ett nederlag för journalistiken och speciellt för en bransch som redan kämpar i motvind med vikande intäkter.

Jonas Nordling

Ordförande Journalistförbundet

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Robert Lindberg fre, 2014-07-25 23:12

Vem vågar skriva något som går emot ledande politiker och vänner som spelar golf med varandra? Ledningen inom journalistkåren och politikerna börjar likna både kommunister och nazister som aldrig förr. Många av de högsta cheferna gillar mellanchefer som inte talar sanning utan istället slickar uppåt och sparkar neråt. En skrämmande utveckling i ett så kallat demokratiskt land. Speciellt i en yrkeskår som ska stå upp för sanningen, vad det nu är? Vem granskar de som granskar? Vem ser till att de som skriver sanningen får skydd och lön för mödan. Vad ger detta för signaler till kommande generationer och ungdomar som vill arbeta som journalister? Vågar någon stå upp för sanningen i landet? Väljer ungdomar hellre att arbeta på Se & Hör istället för en så kallad seriös tidning, för det verkar ju inte vara någon skillnad på dessa längre.

Inlagt av Georg Gullstrand lör, 2014-07-26 19:39

Ställer mig helt bakom fördömandet av den behandling tidningsledningen visar mot Berit Önell, den bevakning av Hässleholms kommun som Berit på ett fördömligt sätt givit oss läsare insikt kring får inte från ledningens sida få dessa följder, för egen del har jag sagt upp vidare prenumeration, vill inte lösa en tidning som verkar påverkas av politiker.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies