Gå direkt till textinnehållet

Nationell Idag bör inte få stöd

Den högerextremistiska, främlingsfientliga publikationen Nationell Idag, en propagandapublikation för Nationaldemokraterna, blev i dag historisk i svensk mediehistoria: Nationell Idag beviljades 2,3 miljoner i presstöd trots att tidningen ej uppgett korrekta uppgifter om ansvarige utgivare.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Det gör ont att en tidning som har öppna nazi-sympatisörer och hetsar mot invandrare, "blandfamiljer", adopterade, funktionshindrade och homosexuella nu ska få statligt ekonomiskt stöd och för våra skattemedel ska fortsätta sin hatiska verksamhet.

Att samma tidning dessutom bekämpar jämställdheten i vårt land är mycket allvarligt.

Hur kan det komma sig att en sådan tidning kan få skattemedel i namn av presstöd? Det finns två orsaker. Den ena anledningen är teknisk och den andra är politisk. 

I och med att tidningen Nationell Idag nu har 1 722 prenumeranter, planerar veckoutgivning och utkommer på svenska, finns ett lagtekniskt stöd för bidrag. Intyg från Tidningsstatistik i april visar att Nationell Idag uppfyller alla tekniska krav i presstödsförordningen. Den politiska orsaken gör mera ont: Alla riksdagspartier utom vänsterpartiet har gett sitt stöd för att Nationell Idag ska få presstöd. Det är minst sagt skamligt! 

Att tidningen  i varje nummer hetsar mot invandrare, homosexuella och funktionshindrade verkar inte spela någon roll för de etablerade partierna som inte vågar ta en strid med Nationaldemokraterna som är en grym version av Sverigedemokraterna.
 
Jag tycker inte att Nationell Idag skall få ett enda öre av skattemedlen då tidningen inte främjar mångfalden utan vill eliminera mångfalden. Läser man noggrant presstödsförordningen kan man dessutom finna argument för att inte stödja Nationell Idag ekonomiskt. Ekonomiskt stöd skall gå till "en allmän nyhetstidning eller publikation av dagspresskaraktär med reguljär nyhetsförmedling eller allmänpolitisk opinionsbildning." Nationell Idag tillåter endast rasister att komma till tals varför tidningen bör ha diskvalificerat sig för gott för att få ekonomiskt stöd.
 
Det finns de som i yttandefrihetens namn välkomnar det ekonomiska stödet till Nationell Idag men det är inget hållbart argument.

Ett ytterligare argument att stoppa det ekonomiska stödet till Nationell Idag är att tidningen redan från starten ej agerat korrekt i juridiska frågor: Nationell Idag uppger Vavra Suk som ansvarig utgivare i tidningen men på Bolagsverket är det någon annan som är ansvarig utgivare för tidningen. Nationell Idag är alltså en fusktidning.

Enligt en undersökning i Expo är 40 procent av bilderna i Nationell Idag stulna under 2008 och 51 bilder Scanpix-bilder har publicerats utan ersättning. Bildbyrån Scanpix har nyligen skickat en faktura men Nationell Idag vägrar betala hela summan.
 
Svenskt presstöd bör går till tidningar som utvidgar vår horisont – absolut inte till tidningar som förminskar vår syn på omvärlden. Att ge ekonomiskt stöd till Nationell Idag är ett olyckligt tecken på att våra etablerade partier anammar de främlingsfientliga partiernas retorik.

Fler avsnitt
Fler videos