Gå direkt till textinnehållet

Frilanspakten: : SR fuskar med kontrakt

Chefen på SR ville skriva en hemlig överenskommelse med vår kollega, där det stod att han skulle arbeta heltid åt programmet. I det officiella kontraktet skulle det stå deltid, annars skulle Skatteverket inte godkänna upplägget (en företagare måste ha mer än en uppdragsgivare).

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

En av frilanspaktens medlemmar fick nyligen ett erbjudande av sin arbetsgivare Sveriges Radio: om han startar ett bolag skulle han få fortsatt arbete på den redaktion, ifrån vilken han var på väg att lasas ut. På så vis slipper radion anställa honom men kan behålla en kompetent medarbetare.

Chefen på SR ville skriva en hemlig överenskommelse med vår kollega, där det stod att han skulle arbeta heltid åt programmet. I det officiella kontraktet skulle det stå deltid, annars skulle Skatteverket inte godkänna upplägget (en företagare måste ha mer än en uppdragsgivare). Vår kollega gick med på förslaget och bestämde sig för att ta det lån på 100 000 kronor som krävs för att starta ett bolag.

När han sedan fick reda på vad SR tänkte betala honom, insåg han att lönen för det förtäckta heltidsjobbet skulle bli cirka 15 000 kronor före skatt, efter de avgifter och utgifter han som företagare själv står för. Det innebar en sänkning av hans månadsinkomst med 12 000 kronor. För exakt samma jobb som tidigare.

Annons Annons

bryt

Budet från SR var inte förhandlingsbart – enligt chefen var detta vad radion betalar andra för samma typ av uppgörelser. Vår kollega tackade nej och lämnade SR.

Hans historia är varken ny eller unik. Så här ser det ut på Sveriges Radio i dag.

Samtidigt håller SRs ledning på att ställa om produktionen. En stor del av Sveriges Radios program ska börja göras av externa bolag. Ledningen spår en ny och ljusare vår för alla med F-skattsedel och rekommenderar journaliststudenter att ”tänka bolag” i stället för anställning. De som gått in och ut på vikariat och projekt kan nu starta eget och på så vis få en långsiktighet i sin försörjning. SR vill också att produktionsbolag och enskilda firmor ska bidra till den mångfald som Sveriges Radio inte lyckats skapa. Det behövs ett inflöde av unga röster och journalister med annan språklig och kulturell kompetens än den svenska och de välkomnas nu att starta företag.

bryt

Vi i frilanspakten tycker att det är bra att SR försöker ta sitt ansvar när det gäller LAS-problemen och vi hoppas också på en ökad mångfald bland medarbetarna. Samtidigt har vi svårt att se vad som skulle locka unga, drivna och kompetenta journalister att börja göra affärer med Sveriges Radio.

Vi vet nämligen att SR inte betalar för sig.

Eftersom SR står som enda uppdragsgivare för de flesta radiofrilansar, och eftersom vi frilansar länge varit oorganiserade, har de lyckats dumpa priserna på radiojournalistik.

Det är ingen nyhet att SR erbjuder personer på LAS-gränsen att fortsätta som F-skattare. Vi vill påminna dig som står inför ett sådant erbjudande om att du förlorar stora summor pengar på det. Du förlorar inte bara din semester, pension och friskvård, din tillgång till teknik och telefon på jobbet. Du får också din lön sänkt med flera tusen i månaden, på grund av SRs skamligt låga frilansarvoden där inget av ovanstående räknats in.

bryt

Vi frilansar står själva för våra omkostnader och vår sociala trygghet. Men Sveriges Radio låter oss inte ta betalt för det. De senaste tio åren har frilansarvodena överlag legat stilla på SR. Det finns till och med redaktioner som betalar mindre i dag än för några år sedan. Man behöver inte ha läst företagsekonomi för att förstå det orimliga i detta. Den som själv står för telefon, teknik, lokalhyra, semester och pension måste naturligtvis ta mer betalt för sin tjänst.

bryt

Frilanspaktens hållning är att vi gärna arbetar med extern produktion, eftersom vi ser många fördelar med det. Men det måste vara ekonomiskt hållbart!

Vi är glada över det förtroende som SRs ledning visar oss när de vill lägga mer produktion på oss och andra externa aktörer, och vi står redo att bidra med våra program och idéer. Vi vet att vi utgör en kompetens som SR inte har råd att mista. Vi är specialiserade på olika områden och tillför perspektiv och kunskap som SR saknar och vi kan ljud och form. Nu hoppas vi att Sveriges Radios ledning också tar sitt ansvar och börjar betala för den goda public service-radio SR vill sända.

Fotnot: Frilanspakten är en sammanslutning av ett 80-tal radiojournalister som arbetar för SR under andra former än som fast anställda och vikarier.

Fler avsnitt
Fler videos