Gå direkt till textinnehållet

Turkiet fördömer inställt samtal med ”journalistjägaren”

Efter Journalistens artikel ställde Bredängsskolan in det planerade evenemanget i helgen där den turkiska ”journalistjägaren” Cem Küçük skulle ha talat. Turkiet kallar det inställda mötet en ”attack mot press- och yttrandefriheten” och kräver att andra europeiska länder ska reagera.

Journalisten skrev i fredags om att Union of European Turkish Democrats (UETD) planerade ett panelsamtal på Bredängsskolan där bland annat Cem Küçük skulle delta. Cem Küçük beskrivs som en nära medarbetare till Turkiets president Erdogan, och kallas ”journalistjägare” av exiljournalister från Turkiet.

”Kücük bestämmer, i symbios med det turkiska rättsväsendet, vilka journalister som ska gripas, häktas, och så småningom dömas till fängelse. Därmed är han mannen som förvandlat Turkiet till världens största fängelse för journalister”, skrev den svensk-turkiska journalisten Kurdo Baksi i ett mejl till Journalisten.

Efter att Journalisten tog kontakt med både rektorn på Bredängsskolan och chefer vid Utbildningsförvaltningen avbokade skolan evenemanget.

Annons Annons

– I detta specifika fall har vi gjort en riskbedömning och sagt att vi avbokar eftersom vi inser att det kan uppstå komplikationer i samband med den här uthyrningen, sade Bo Andersson, grundskolechef för Bromma och Skärholmen, till Journalisten i fredags.

Ett par hundra representanter för UETD samlades i stället utanför Bredängsskolan på lördagen för att demonstrera mot att evenemanget ställdes in. Turkiets ambassadör Kaya Türkmen var också på plats, och i Turkiet har det inställda evenemanget fått står uppmärksamhet. Hundratals turkiska medier rapporterar om händelsen och den turkiska regeringen fördömde beslutet i ett uttalande på fredagen.

”Att panelen ställdes in, som skulle informera världssamfundet om det förrädiska kuppförsöket mot den turkiska demokratin och det parlamentariska systemet den 15 juli, och att turkiska journalister hindras från att uttala sig går emot Sveriges tradition som landet med världens äldsta tryckfrihetsförordning”, skriver den turkiska regeringen i uttalandet, och menar att svenska politiker ligger bakom beslutet.

Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu skriver i ett inlägg på Twitter att beslutet är motsägelsefullt och visar på svensk dubbelmoral gällande yttrandefrihet. Han uppger att han har kontaktat utrikesminister Margot Wallström (S) för att uttrycka sitt missnöje.

Den turkiska regeringen säger också att man förväntar sig att ”de europeiska länderna, som orättvist kritiserar Turkiet för att hindra pressfriheten, visar nödvändiga reaktioner mot dessa attacker från Sverige på press- och yttrandefriheten”, skriver AFP.

Fler avsnitt
Fler videos