Gå direkt till textinnehållet

Thomas Mattsson: För tidigt att recensera

Syrien Den norske före detta journalisten Erik Aasheim är kritisk till att Expressen tidigt namngav de svenska journalister som kidnappades i Syrien.”Det här är en pågående rapportering, och då är det för tidigt att recensera”, säger Thomas Mattsson, Expressens chefredaktör.

Det är i en intervju i norska Journalisten som Erik Aasheim säger att det var olyckligt att Expressen redan på måndagskvällen gick ut med att det var Magnus Falkehed och Niclas Hammarström som kidnappats.

– Detta och att andra detaljer har försvårat arbetet. Det var inte bra. Myndigheterna borde ha fått arbetat längre i fred. Det handlar inte om att vara nyhetsledande i sådana här fall, anser Erik Aasheim.

– Det här är ju en pågående rapportering, och då är det för tidigt att recensera. Men generellt kan man konstatera att medierna ska balansera konsekvensneutralitet och risken för publicitetsskada, precis som redaktionerna gjorde i fallen Martin Schibbye-Johan Persson i Etiopien och Johan Gustafsson i Mali där man både berättade och avstod vissa uppgifter, säger Thomas Mattsson, Expressens chefredaktör.

Annons Annons

Reportrar utan gränser har ändrat sin strategi angående Magnus Falkehed och Niclas Hammarström efter att det stod klart att de blivit kidnappade.

– Vi hindrar ingen att skriva, men nu, för deras säkerhets skull så är det bättre att vara tystare. Vi önskar att man som publicist funderar lite på konsekvenserna av det man skriver, säger Jonathan Lundqvist, ordförande i Reportrar utan gränser.

Fler avsnitt
Fler videos