Gå direkt till textinnehållet

”Det är en låg utdelning”

STAMPENS REKORDUTDELNING Stampens styrelseordförande Lennart Hörling försvarar aktieutdelningen om 48 miljoner kronor till Stampens ägare.

Arbetstagarrepresentanterna i Stampens styrelse reserverade sig mot beslutet, som Journalisten kunde berätta tidigare i dag. Nu försvarar Lennart Hörling beslutet.

– Det är en låg utdelning. Det är omkring elva tolv procent av årsvinsten, säger Lennart Hörling.

Att över 200 miljoner kronor av årsvinsten kommer från en engångsintäkt i form av en fastighetsförsäljning spelar i sammanhanget ingen roll menar han:

Annons Annons

– Det är ganska naturligt att ägaren får del av vinsten från fastighetsförsäljningen. Utdelningarna till ägaren har alltid varit låga i Stampen.

– Dessutom vill jag inflika att den här kritiken framkommer så fort det handlar om ett familjeföretag. Börsnoterade företag får inte kritik när aktieägarna får utdelning.

Tycker du inte att det sticker i ögonen att ägarna får rekordutdelning samtidigt som det pågår stora nedskärningar på bland annat Promedia?
– Det hänger inte ihop. Promedia är ett dotterbolag till Stampen och detta handlar om utdelningen i Stampen, säger Lennart Hörling.

Hur ser du på att Tomas Brunegård för maxbonus om fem miljoner kronor?
– Det är i enlighet med kontraktet, och det är utdelning för två år, alltså både 2010 och 2011. Bonusen bygger på värdeökning och det finns ett tak om sex månadslöner. VD får ingen bonus om företaget går med förlust. Avtalet är granskat av våra revisorer, säger Lennart Hörling.

Journalisternas arbetstagarrepresentant i styrelsen Sten Sjögren var undrande till att bonusen blir så hög när tillväxten är så låg i Stampen. Har du någon kommentar till det?
– Där har han fel. Bonusen bygger på värdeökning, den är i och för sig komplicerad, men Stampen har haft en stor värdeökning.

Fler avsnitt
Fler videos