Gå direkt till textinnehållet

P4 avskaffar tomten i radio

I 24 år har frilansjournalisten Pelle Lindblom varit programledare för det direktsända Ring Jultomten på julafton. Men nu har P4 tagit bort hans program där vuxna och barn kunde ringa in och prata med tomten.

Rikskändisen Arne Weise satt i SVT-rutan som julvärd i 30 år. Inte fullt lika folkkäre Pelle Lindblom, frilans från Luleå, har gjort P4s julaftonsprogram nästan lika länge. Det började som lokalradio i Norrbotten för 24 år sedan och de senaste 19 åren har Ring tomten gått i riksradion.

Inte minst har det varit populärt för de små barnen att få ringa in, sjunga en sång, eller bara önska sig klappar av ”tomten”. Den första radiotomten var Luleå-kändisen och skådespelaren Harry Nyman. Förra året var det Kjell Peder Johansson som satt som tomte och sidekick till Pelle Lindblom i studion.

Men nu är det slut.

– Jag vet ärligt talat inte varför man tagit bort programmet det var min chef i Norrbotten Ragnhild Herminge som talade om det för mig. Det är ledningen i Stockholm som bestämt det.

Hur känns det?
– Lite vemodigt är det allt. Och ovanligt och konstigt då jag inte vet vad jag ska göra på julafton nu. Till och med mina egna barn tycker jag borde vara borta en stund på julafton numera så de får höra tomten på radio. Det har varit ett fantastiskt program att göra, det är så sällan barn får vara med i medierna och här fick de vara sig själva och spontana.

Vad har höjdpunkterna varit de här 24 åren? Är det barnen?
– Ja absolut.

Vad ska du göra nu i jul när du inte ska arbeta?
– Jag tänker gå ut i skogen här uppe i norr, sätta mig under en gran, känna snöflingorna falla ner och smälta i nacken och bara lyssna på tystnaden.

Fler avsnitt
Fler videos