Gå direkt till textinnehållet

”Nummer har behövts när tidningarna drar ned”

Riksteatern beslutade igår att lägga ned Nummer.se, nättidningen om scenkonst och teaterkritik. Chefredaktör Anna Hedelius kallar det "ett hårt slag för teater-Sverige". – Det behövs ett kvalitativt samtal om kritik. Vi har behövts som ett komplement när tidningarna drar ned.

Anna Hedelius tog över efter förra chefredaktören Ylva Lagercrantz Spindler 2011, samtidigt som Nummers resurser krympte avsevärt. Sedan 2012 har Nummer drivits av tidningen Vis redaktionella uppdragspublicering.

Beskedet kom enligt Anna Hedelius inte överraskande, och hänger samman med att Riksteatern sett över sin organisation och hur man prioriterar sina resurser.

– Men det är ett hårt slag för teater-Sverige, vi har fått in ganska mycket mejl under morgonen från folk som är bestörta. Vi har kunnat bevaka scenkonst i hela Sverige med en kvalitativ journalistik och teaterkritik. Det behövs ett kvalitativt samtal om kritik. Nummer har behövts som ett komplement när tidningarna drar ned.

Nummers styrka har varit att ha kritiker på plats över hela landet och därmed ha möjlighet att bevaka även mindre scener och inte bara storstadsscenerna.

Ett 20-tal frilansar berörs av nedläggningen, från Kiruna i norr till Malmö i söder.

– Det är verkligen bara att beklaga för frilansarna, som har varit lojala och trogna Nummer under många år. VI har haft ett fantastiskt samarbete, all eloge till dem, säger Anna Hedelius.

Men är det uteslutet att Nummer kan hitta andra finansiärer?
– Självklart finns det sådana funderingar, och det kommer att bli en fråga. Men det återstår att se vad som finns att uppbringa, vi får vänta in branschens reaktioner. Alla idéer och former av samarbeten är välkomna. Men vi vill i så fall fortsätta driva en oberoende tidning om scenkonst.

Riksteaterns beslut gäller från nästa årsskifte.

Fler avsnitt
Fler videos