Gå direkt till textinnehållet

Många svenska journalister attackerade

De flesta svenska mediers korrespondenter i Egypten har gripits eller fått sin utrustning beslagtagen, det visar Journalistens genomgång.

Fyra av de sex medier som svarat på Journalistens enkät har korrespondenter som på något sett attackerats i Egypten.

En av dem är Sveriges Radio Ekot, som har tre korrespondenter på plats i Egypten.

– Två av dem har blivit omringade av civilklädda poliser. Högre befäl i uniform tillkallades – de beordrades att radera allt vad de hade på sina bandspelare. Därefter beordrades de att åka tillbaka till hotellet, säger Christina Gustafsson Goetze, utrikeschef på Ekot.

Annons Annons

Christina Gustafsson Goetze säger att säkerhetsarbetet är komplicerat.

– Vi försöker förstås hålla dem så informerade som det är möjligt om sådant vi får veta. De har också en noggrann uppdatering hela tiden om vart var och en beger sig.

Även Göteborgs Postens korrespondenter har avtvingats sin utrustning. GPs fotograf Anders Hofgren fick sitt minneskort raderat och hotades också av en grupp som ville ta hans kameror.

Anders Hofgren är nu tillbaka i Sverige, men GPs stringer Arne Lapidus är fortfarande på plats i Kairo.

– Arne Lapidus hamnade i en hotfull situation igår, där hans taxi stoppades och han fick motta ett slag över axeln. Hans block och kamera tömdes, säger Anders Goliger, nyhetschef på GP.

GP skickar i nuläget inga fler reportrar till Egypten.

TTs korrespondent Tomas Bengtsson befinner sig nu i Kairo. Han greps i onsdags, men släpptes samma dag.

– Tomas Bengtsson omhändertogs av militär och tvingades bort från Tahrir-torget i onsdags, säger Karl Vicktor Olsson, utrikeschef på TT.

Tomas Bengtsson kommer snart att bytas av av en annan korrespondent för TT. Redaktionen för en ständig dialog med reportrarna på plats om hur säkerhetsproblemen ska hanteras, säger Karl Vicktor Olsson.

Som Journalisten tidigare skrivit har också Aftonbladets korrespondenter Karin Östman och Krister Hansson gripits av militär. De fördes till ett fängelse, men släpptes några timmar senare.

Hur Aftonbladet arbetar med säkerheten för korrespondenterna vill redaktionschefen Magnus Ringman inte uppge.

– Vi kommenterar inte säkerhetsfrågor, säger Magnus Ringman.

TV4 har också ett team på plats, bestående av reportern Johan Fredriksson och fotografen Martin Gustavsson. De har inte gripits eller fått sin utrustning beslagtagen.

– Vi jobbar med säkerhetsföretaget 2Secure och deras kontakter lokalt, säger Anne Lagercrantz, chef på TV4 Nyheterna.
Inte heller Dagens Nyheters korrespondenter Thomas Hall och Anders Hansson har råkat ut för någonting ännu.
– De har säkerhetsutrustning med sig och vi har förstås kontinuerlig kontakt för att bedöma säkerhetsläget med hjälp av den information vi och de får fram. Både Thomas och Anders har gedigen erfarenhet av utrikesrapportering under svåra förhållanden vilket är den kanske allra viktigaste parametern när det gäller säkerhet, säger Åsa Tillberg, redaktionschef på DN.

SVT, Expressen och Svenska Dagbladet har inte svarat på Journalistens enkät. SVTs reporter Bert Sundström skadades allvarligt i ett knivöverfall igår, men hans tillstånd är enligt SVT stabilt. Läs mer här.

Expressens reporter stoppades också av en knivbeväpnad ung man, men släpptes när han sa sig vara i Egypten på affärsresa, skriver Expressen.

Fler avsnitt
Fler videos