Gå direkt till textinnehållet

Utvisad journalist tillbaka i Sverige

Den svenska journalisten, Per Björklund, som blivit utvisad från Egypten är nu tillbaka i Sverige. Utan någon förklaring till varför han inte får komma in i landet.- Jag har svårt att tro att det skulle vara för något jag skrivit. Snarare handlar det om vad jag gjort och var jag varit, säger Per Björklund till Journalisten.

Per Björklund hade varit på besök i Prag i Tjeckien och när han skulle återvända till Kairo, där han arbetat och varit bosatt sedan tre år tillbaka, blev han stoppad. Först hölls han i förvar. Sedan blev han släppt, men nekades att komma in i landet. I förmiddags anlände han till Sverige och han mår bra trots omständigheterna. Men några större förhoppningar på att återvända har han inte.
– Det känns väldigt bittert. Det handlar ju också om vänner som jag har där och språket och kulturen som jag lärt mig.

Som Mellanösternkorrenspondent för Fria Tidningar har Per Björklund bevakat många demonstrationer, strejker och protester i Kairo. Han tror att det är därför han blivit utvisad snarare än för någon specifik artikel.
– Det kan vara kontakter jag har haft eller situationer jag befunnit mig i. Jag har haft problem vid demonstrationer då polisen arresterat mig och beslagtagit min kamera. Vad man skriver spelar ingen roll men om man inte beter sig som polisen vill kan de bli väldigt aggressiva.

Han har ännu inte fått någon som helst förklaring till varför han nu är utvisad ur Egypten:
– Nej, och jag ser inga stora chanser att få någon heller. Det enda jag vet är att säkerhetspolisen sagt stopp. 

Annons Annons

"Svensk journalist avvisas från Egypten" – 1 oktober
"Svensk journalist avvisad" – 29 september

Fler avsnitt
Fler videos