Gå direkt till textinnehållet
Foto: Tor Johnsson

”Som frilans äter man inte guld till frukost”

Kalle Lind gillar satir, det triviala, det lite udda och nördiga. Han är sjukligt intresserad av farbröder med livserfarenhet, men hatar personer som vill bestämma över honom. Dem gillar han att driva med.

Kulturskribenten Kalle Lind har sysslat med humor och satir sedan 2002, bland annat med radioproduktionerna Hej domstol och Tankesmedjan. Sedan 2002 försörjer han sig som kulturfrilans – skriver krönikor, manus för radio, TV och dramaserier, ger ut böcker, föreläser på bibliotek och har även gjort en dokumentär om en pojke som hoppade av Jehovas vittnen eftersom han var homosexuell.

– Som frilans äter man inte guld till frukost, men det gör inget för det är så svårsmält. Frilansandet rullar på, jag sitter aldrig och funderar på vad jag ska göra framöver.

Sedan lite över ett år tillbaka gör han podcasten Snedtänkt för Sveriges Radio. Den handlar, enligt honom själv, om prat om ”gammal TV, konstiga politiker, udda film, äcklig mat, knäpp schlager, roliga gubbar, kioskböcker, Göteborg, porr, progg, memoarer, valkampanjer, dansband, satir, Thommy Berggren och annat oviktigt”.

– Det är ett radioprojekt som kommer från mig själv. Jag bestämmer ämne, gäster och hur det ska låta. Ju smalare ämnet är desto bättre. Jag gillar att hitta det viktiga i det triviala, lite udda som vi kan lära oss något av och som ignoreras av journalister. Smala ämnen är som en tratt som vidgas och öppnar upp för frågor om samhället och tidsandan. Jag välkomnar sidospår och avstickare från ämnet vi pratar om.

 

Läs hela intervjun med Kalle Lind i senaste numret av Journalisten. Skaffa din prenumeration här

Fler videos
Fler avsnitt