Gå direkt till textinnehållet

”Mitt yrke är min hobby och jag tänker fortsätta skriva”

För 50 år sedan tog Ami Lönnroth, 72, anställning på Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. Sedan dess har hon varit med och instiftat Wendela-priset, jobbat på Svenska Dagbladet i 20 år och skrivit krönikor för både Länstidningen i Södertälje och Östgöta Correspondenten. Men passionen för det skrivna ordet vill inte dö, berättar hon.

Det var Ami Lönnroths farbror Ivar Harrie, som var chefredaktör på Expressen, som uppmuntrade henne att bli journalist efter att ha läst en av hennes uppsatser. Efter studenten och studier i franska fick hon jobb som volontär på Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. Därefter jobbade hon på Veckans Affärer men det var först när hon gick vidare till Idagsidan på Svenska Dagbladet, där Marianne Fredriksson var chef, som hon kände sig riktigt hemma.

"Det var en fantastisk kreativitet, vi bollade, gav varandra idéer, uppmuntrade varandra", säger Ami Lönnroth och tillägger att det är det hon saknar mest i dag, när hon inte längre tillhör en redaktion.

De sista åren, innan hon slutade på Svenska Dagbladet med avtalspension, hade hon gått ner på halvtid för att göra andra saker. Hon var bland annat gästprofessor på JMK under ett år, utredde journalistutbildningen i EU, startade programmet Tendens i Sveriges Radio och satt i olika styrelser.

De senaste åren har hon arbetat mest med arvet efter Aftonbladets första kvinnliga journalist, Wendela Hebbe. Föreningen Wendela Hebbes vänner, där Ami Lönnroth är mycket aktiv tillsammans med sin man Per Eric Mattsson, delar bland annat ut ett journalistpris och ger ut en tidning.

Engagemanget för journalistiken har hon kvar:

"Måste man bli annorlunda för att man blivit 72 år? Jag kan inte brodera eller handarbeta, men jag har alltid tyckt om att skriva och diskutera journalistik. Jag känner mig inte mycket annorlunda än när jag var 20 år. Mitt yrke är min hobby och jag tänker fortsätta skriva", säger hon.

Läs hela intervjun med Ami Lönnroth i Journalisten nr 15/2012. Teckna din prenumeration här.

Fler avsnitt
Fler videos