Gå direkt till textinnehållet

Jag har fått se saker jag aldrig skulle kunnat drömma om

(Foto: Tomas Ohlsson)

Vi träffas i Göteborg, där Britt-Marie Mattsson är en välkänd person. Hennes status är oomtvistad och med rätta. Hon har varit Göteborg trogen hela livet och Göteborgs-Posten nästan lika länge, hon började som obetald volontär 1968.

– Jag älskar GP. Jag trivs hur bra som helst.

(…)

Annons Annons

1983 blev Britt-Marie Mattssons utlandschef och satt i redaktionsledningen för GP. Men i den stora omgörningen tio år senare fick hon ”kicken” som utlandschef och efter två år fick hon lämna ledningsgruppen också.

– Dåvarande chefen sa att han kände sig förminskad av mig. Jag var inte van vid ett sådant sätt att diskutera. Man berättar väl vad som har hänt, vad man tycker och sedan prata man om det. Men att jag skulle förminska, jaha, vad ska jag göra åt det?

Sedan dess är hon förstereporter på utland.

– Det var en omställning att gå från att ha stort ansvar, till att inte ha något ansvar alls. I dag är det perfekt, men det var en omställning.

(…)

1989 började Britt-Marie Mattsson med TV vid sidan av heltidsjobbet på GP. Först som inhoppare för Robert Aschberg i TV3s ikväll, sedan på SVT med intervjuserien Britt-Marie Mattsson.

– Det var en märklig känsla, att den skulle ha mitt namn också. När jag började som journalist hade man inte ens byline. Men det var bara att hänga med. Jag gjorde serierna på sommaren på semestern och kompledighet.

1996 fick hon Stora journalistpriset för sin ”insiktsfulla och engagerande ”intervjukonst för TV-serien.  

(…)

I somras fick Britt-Marie Mattsson en chans att göra en intervju med drottning Silvia. Hon hade legat på för en intervju sedan hon läst att drottningen höll på med en egen utredning om sin pappa.

– I två dagar gick jag tillsammans med drottningen igenom materialet. Jag tog inte med mig något hem utan antecknade det jag läste.

Hon fick en del kritik för artikeln, några kallade den devot och rövslickande.

– Det var en riktigt bra nyhet, med nya pusselbitar till det som redan berättats. Jag har inget egenintresse i kungafamiljen, har aldrig varit engagerad i frågan om republik eller monarki. Jag tänker inte ”vem gynnas eller missgynnas”, jag kör mitt journalistiska race, jag såg nyheten.

(…)

Efter 43 år som journalist kan Britt-Marie Mattsson konstatera att hon gjort ett bra yrkesval. Hon kan inte tänka sig något annat yrke.

– Jag har fått resa och se saker och träffat människor som jag aldrig kunnat drömma om. Jag kunde lika gärna ha försvunnit i någon omgörning, men jag har fått vara kvar på GP, med alla fantastiska människor.

Läs hela intervjun med Britt-Marie Mattsson i pappersutgåvan av Journalisten.

Beställ din prenumeration här: https://www.prenservice.se//bestallpren.aspx?titel=139&kampanj=139102

Fler avsnitt
Fler videos