Gå direkt till textinnehållet

YA klandras för detaljer om operation

Ystad Allehanda klandras av Pressens Opinionsnämnd, PON, för att ha publicerat ingående detaljerade då en kvinna opererades.

En artikel som publicerades i april 2009 handlade om en kvinna som anmält en läkare på ett namngivet lasarett. Kvinnas ålder nämndes, men var annars anonym.

Kvinnan anmälde artikeln till PO eftersom hon kände sig kränk över den utförliga redogörelsen för hennes anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.  Ystads Allehanda har personligen bett kvinnan om ursäkt och medgett att artikeln inte borde ha publicerats. Ystads Allehanda menar dock att artikeln inte innebär något utpekande av kvinnan.

PO skriver att en tidning vid publicering om enskilda personers sjukdom noggrant bör överväga vilka skador det kan tillfoga. Även om Ystad Allehanda anonymiserat kvinnan går det enligt PO att ta reda på vem hon är genom ålder, sjukdomshistoria och det lasarett där hon vårdades.

Annons Annons

PO anser därför att Ystads Allehanda ska klandras. PON instämmer i bedömningen och finner att tidningen ska klandras för att ha brutit mot god publicistik sed.

Fler avsnitt
Fler videos