Gå direkt till textinnehållet

Watergate-anteckningar såldes

Watergate-journalisterna Carl Bernstein och Bob Woodward har sålt sina anteckningsböcker från världsscoopet Watergate för 5 miljoner dollar.

Watergate-journalisterna Carl Bernstein och Bob Woodward har sålt sina anteckningsböcker från världsscoopet Watergate för 5 miljoner dollar.

Bernstein och Woodward var männen bakom serien artiklar om Watergate-affären, som på 70-talet tvingade president Nixon att avgå. Detta efter att det framkommit att Nixon stod bakom inbrottet på demokraternas partihögkvarter.

Nu har Watergate-skribenterna sålt sina anteckningsböcker och annat material från Watergate-åren till Universitetet i Texas i Austin.

De fick fem miljoner dollar, motsvarande cirka 45 miljoner kronor, för materialet.

I den digitala debattidningen Tompaine.com får Watergate-avslöjarna kritik av skribenten Richard Blow för affären, som han menar gett ett av journalistikens förnämsta insatser ett nytt och besudlat kapitel.

Det är inte fel att tjäna pengar som journalist, men här handlar det om att sälja information, som journalister själva fått utan betalning och som i journalistikens intresse bör stå utanför kommersiella syften.

Woodward och Bernstein har dock meddelat att de kommer att använda en halv miljon dollar till att finansiera ett stipendium på universitetet som ska användas för att studera Watergate och journalistisk etik.

pf@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos