Gå direkt till textinnehållet

VLT klandras för artikel om möjligt forskningsspionage

Vestmanlands Läns Tidning bröt mot god publicistisk sed i en artikel om misstänkt forskningsspionage. Det anser Pressens opinionsnämnd.

VLT publicerade i oktober i fjol en stort uppslagen artikel om hur två professorer vid en namngiven högskola hade varnat av lärosätets personalansvarsnämnd för att ha tagit betalt av nio utländska forskarstuderande.

I samma artikel spekulerades över om en adjungerad professor som var underordnad de varnade professorerna kunde ha gjort sig skyldig till forskningsspionage å sitt hemlands vägnar. Den adjungerade professorn anmälde till PO att artikeln var förolämpande och att den skadade hans karriär i Sverige genom att anklaga honom för att ha förbindelser med den utländska regimen och skriva om honom som en möjlig forskningsspion.

VLT namngav inte mannen, och han fick kommentera uppgifterna om honom. Trots det anser PO, vars bedömning PON delar, att tidningen bör klandras. Uppgifterna om möjligt forskningsspionage är av så allvarlig karaktär att tidningen borde haft mer på fötterna för att publicera dem, enligt beslutet.

Annons Annons

 

 

Fler avsnitt
Fler videos