Gå direkt till textinnehållet

VK Media bantar ytterligare

VK Media, som ger ut Västerbottens-Kuriren och Folkbladet, ska banta ytterligare. Totalt är det 3,6 redaktionella tjänster som försvinner, tre från VK och 0,6 från Folkbladet. Vikande annonsintäkter framför allt på print-sidan är orsaken till besparingarna.

– Vi har förhandlat färdigt nu, och jag tycker att vi har kommit fram till en bra lösning, säger Jessica Wennberg, chefredaktör för Västerbottens-Kuriren.

– Vi har fått prioritera om lite, men det viktigaste är att vi inte har behövt säga upp någon. Det handlar om en pension, ett avgångsvederlag och så har vi en tjänstledighet som vi inte har tillsatt det kommande året.

Förhandlingarna med fackklubben har varit konstruktiva, enligt Jessica Wennberg. 

Annons Annons

Vissa anställda kommer att få ändrade arbetsuppgifter i och med omorganisationen.

– Exempelvis ersätter en av våra tv-reportrar den sportreporter som pensioneras, och börjar arbeta med tv för sporten.

I och med nedläggningen av Umeå Tidning minskar också konkurrensen för VKs gratistidning Totalt Umeå, vilket gör att den tidningen kommer att bli månadsutgiven, istället för varje vecka.

– Det betyder att featuregruppen som producerat material till Totalt Umeå behöver göra mindre material. Därför kommer en av de reportrarna gå in och vara reporter i våra kranskommuner, där en reporter har tagit avgångsvederlag.

Journalistklubbens ordförande Karin Bernspång tycker också att förhandlingarna har gått bra.

– Ledningen har varit lyhörd och ändrat sig efter våra påpekanden. Det har varit en bra dialog.

– Det är begripligt att man måste göra någonting i en tid när annonsintäkterna sjunker. Fackets invändning är att vi tycker att tre tjänster är för mycket att skära ner. Vårt förslag var två heltidstjänster. Men vi driver inte förhandlingen vidare, säger Karin Bernspång.

– Vi har under åren haft stora nedskärningar, och redaktionen är ju själva affärsidén. Utan en bra och stark redaktion har man inget att sälja.

Beskeden har inte väckt någon större uppståndelse bland personalen, enligt Karin Bernspång.

– Alla kanske inte jublar över att behöva ändra arbetsuppgifter, men det upplevs inte som någon katastrof på något sätt. Vi är ganska luttrade.

Inget utökat samarbete med Folkbladet är planerat.

– Vi samarbetar redan på flera sätt med Folkbladet, men inga nya samarbeten är planerade. Som det nu är samarbetar vi till exempel på sportsidan och kring våra fotografer, säger Jessica Wennberg.

– Vi ser att prenumerationsaffären går bra och det är kvaliteten på journalistiken som driver det, så det är jätteviktigt att vi står starka framöver. I den här omorganisationen är det ju inte redaktionen som tar den största delen. Vi har gjort stora omställningar genom åren, och alla är glada för att vi inte behövt säga upp någon nu.

Totalt på VK Media är det 9,6 tjänster som försvinner.

Fler avsnitt
Fler videos