Gå direkt till textinnehållet

Vimmerby Tidning bantar redaktionen

13 redaktionella tjänster föreslås bli 10 på Vimmerby Tidning. Ingen riskerar att sägas upp, utan det är vakanser som inte kommer att fyllas. ”Tufft och hårt”, säger fackklubbsordförande Jimmy Karlsson.

På onsdag inleds fackliga förhandlingar kring en omorganisation på den NTM-ägda Vimmerby Tidning. Tre redaktionella tjänster föreslås tas bort, uppger tidningens chefredaktör Daniel Söderqvist.

– Jag ser det mer som en omorganisering. Vi måste se över organisationen, och vi ska försöka jobba på ett lite annorlunda sätt. Men det handlar om att vi måste se till att kostymen är lagom stor, säger han. 

Daniel Söderqvist vill inte uppge om det är ökade kostnader som ligger bakom beslutet. 

Annons Annons

– Vi ska se till att vi har rätt storlek på bemanningen, säger han. 

Men ingen kommer att sägas upp. Tidningen har i dag tre vakanser som ska plockas bort från organisationsplanen, och därmed inte fylls. 

När kan det vara klubbat och klart?
– Jag vet inte, förhandlingarna måste göras ordentligt med risk- och konsekvensanalys. Det får ta den tid det tar, säger Daniel Söderqvist. 

Tidningens journalistklubbsordförande Jimmy Karlsson beklagar förslaget. 

– Vi tycker det är tufft och hårt. Vi är en liten organisation så det är en stor del som försvinner, säger han. 

Journalistklubben har ännu inte fått ta del av den nya organisationsplanen, utan får det i samband med att förhandlingarna inleds på onsdag. 

– Vi har inte sett det nya förslaget till organisationen än, så vi vet ju inte hur det är tänkt att man ska täcka upp de tjänster som försvinner, säger Jimmy Karlsson och fortsätter:

– Vi har stor respekt för att det är kärvt ekonomiskt, det ser vi i hela branschen. Men det känns inte bra att ta bort tjänster.

Lucas De Vivo
lucas.devivo@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos