Vill ha fotoförbud
på olycksplatser

20 oktober, 2015

FOTO: Privat Abulansförbundet vill ha lagstiftning om fotoförbud på olycksplatser. Brottsrubriceringen föreslås lyda ”otillbörlig olovlig fotografering”. Nu svarar Journalistförbundet. UPPDATERAD.

Fackförbundet för ambulanspersonal, Ambulansförbundet Alarm, föreslår att det ska bli olagligt att ta bilder vid olycksplatser. Brottsrubriceringen föreslås lyda ”otillbörlig olovlig fotografering”.

- Bakgrunden till det här är att vi redan 2011 såg en ökande grad av påträngande civilister. Det handlar om personer som vill vara väldigt nära inpå en sjuk eller skadad och att man därtill filmar eller fotograferar den utsatta personen och oss i vårt räddningsarbete, säger Henrik Johansson, ordförande i Ambulansförbundet, och fortsätter:

- Det här har blivit ett allt större arbetsmiljöproblem och nu har det blivit så stort för oss alla i blåljusfamiljen så att vi på Ambulansförbundet har valt att föreslå åtgärder.

Henrik Johansson säger att hans förbund vill att ambulanspersonal ska ha rätt att sätta upp avspärrningar och att lagstiftningen ska skärpas. Han ger ett exempel på en olycka i Stockholmsområdet där ambulanshelikoptern inte kunde landa eftersom det var så många filmande personer i vägen.

- Det är kanske lite för tidigt att säga hur det här påverkar journalisters arbete. Men vi har tittat på regler i andra länder där journalister är undantagna, säger han.

Tycker du att medierna har ett ansvar för den situation som uppstått?
- Ja, det tycker jag, underhållningsmedierna har ett stort ansvar. Att göra underhållning av svårt sjuka och skadade tror jag lett till att vi har passerat en gräns som gjort att det har blivit mer accepterat att springa om kring med kameror.

Ambulansförbundet Alarm ska uppvakta Justitiedepartementet samt myndigheterna MSB och Socialstyrelsen med sitt förslag.

Journalistförbundet har nu reagerat på Ambulansförbundets utspel.

”Ett förbud skulle minska öppenheten i samhället. En sådan lagstiftning skulle riskera att skapa en föreställning om att fotografering på allmän plats inte är tillåtet. Och öppna för mycket svåra avvägnings- och definitionsproblem av vad som är tillåtet och inte tillåtet för såväl privatpersoner som yrkesfotografer”, säger Ulrica Widsell, vice ordförande i Journalistförbundet och ordförande i förbundets yrkesetiska nämnd, i ett pressmeddelande.

Kommentarer

Det finns 3 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Kenneth Eriksson tis, 2015-10-20 16:57
Ambulansförbundet har helt rätt. Vad menas med det "öppna samhället" i den här frågan har jag svårt att förstå.
Inlagt av Krister R tis, 2015-10-20 19:49
Bra ide. Och dessutom kan man förbjuda att ta bilder på Kungahusets medlemmar med dold kamera. Helst förbud att publicera bilder som inte är tagna i offentliga sammanhang.
Inlagt av David Raun tors, 2015-10-22 08:48
Exceptionellt bra förslag. Vi måste värna säkerheten, vården och den personliga integriten. Media berörs ju knappt, de vet ju hur man kan fota bra bilder på behörigt avstånd. Det är ju alla Facebookfotografer som är problemet. Den dag man själv ligger någonstans skadad uppskattar man nog inte en massa ungdomar med mobilkamera.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies