Gå direkt till textinnehållet

”Viktigt med tillåtande miljö”

”Det är viktigt med en tillåtande miljö på morgonmötet så att alla vågar komma med idéer”. Det säger Citys chefredaktör Lena Philipson, som i forskningssyfte sagt ja till att låta psykologistudenter studera ett morgonmöte.

I morgon får tidningen Citys Malmö- och Lundaredaktion besöka av psykologistudenter från Lunds universitet som ska vara med på redaktionens morgonmöte och observera grupprocessen.

Varför sade du ja till studenterna, Lena Philipson, Citys chefredaktör?

– Det lät spännande och roligt, och det tyckte redaktionen också. Dels för att jag tycker att det känns bra att hjälpa studenter och forskning eftersom vi journalister använder deras resultat.

Ska de vara med på flera morgonmöten?

– De ska vara med på det utvidgade morgonmötet som vi har på tisdagar som är en timme långt. De ska observera, och de har lovat att komma tillbaka och berätta vad de såg.

Hur är det med sekretessen?

– Det är en mycket begränsad grupp som ska ta del av deras resultat. Studenterna följer forskningsetiska riktlinjer och har handledare. 

Har du funderat på grupprocessen under ett morgonmöte, vad som gör ett morgonmöte bra?

– Det har jag gjort redan innan jag fick frågan från studenterna och ännu mer nu när de kommer. Det är inte lätt att hålla ett bra morgonmöte. Det gäller att skapa en stämning som är tillåtande så att alla vågar komma med idéer och vågar få dem ifrågasatta. Allas idéer måste komma fram och de måste känna att de kan föra fram sina idéer utan att det klankas ner på dem.

Fler avsnitt
Fler videos