Gå direkt till textinnehållet

Vikarier missar pensionspengar

Är du vikarie? Då är du en förlorare – åtminstone vad gäller din pension.– Det är riktigt. Alla som jobbar under kortare perioder ligger illa till, säger Ulf Ericson, kundkontakt på SPP.Men en bättring är på gång.

Är du vikarie? Då är du en förlorare – åtminstone vad gäller din pension.

– Det är riktigt. Alla som jobbar under kortare perioder ligger illa till, säger Ulf Ericson, kundkontakt på SPP.

Men en bättring är på gång.

I vår dimper ett illande rött kuvert från Försäkringskassan ner i brevlådan. Det handlar om pensioner och visar vad du får i ålderspension när den dagen kommer.

Beskedet ger ingen anledning till glädjetjut. Pensionen motsvarar hälften eller allra högst 60 procent av slutlönen upp till ungefär 24 000 kronor i månaden.

Men för många journalister och tjänstemän finns lite mer pengar att hämta i form av bokstavsförkortningarna ITP och ITPK som står för tillläggspension och komplettering.

De spär på pensionen så att den landar i bästa fall på 75 procent av slutlönen. Och då ser det något bättre ut – men bara för dem som är fast anställda eller har årslånga vikariat. Övriga vikarier står hittills utanför.

Så här ligger det till:

Arbetsgivaren är enligt kollektivavtalet skyldig att betala in premier till tjänstepensionen, ITP-planen, för sin personal. Men inbetalningarna startar först för den som arbetat mer än tolv månader hos en arbetsgivare. Byter man arbetsgivare, till exempel vid elva månader som är en vanlig gräns för att inte någon ska bli inlasad, blir det ingen pensionsinbetalning.

En journalist börjar tjäna in sin ITP vid 25 års ålder. Jobbar man på SVT, SR eller Utbildningsradion börjar man först vid 28 år.

Frilansar omfattas överhuvudtaget inte av ITP-planen.

Lena Birgersdotter, just nu redaktionssekreterare på SVTs Nike, har nyss fyllt 40 och är en av förlorarna. Hon har arbetat på SR och SVT i nästan hela sitt yrkesverksamma liv och haft olika anställningsformer som projektanställningar och vikariat. De flesta under tolv månader.

– Jag fick en chock när jag insåg att min ITP-pension är minimal. Jag är inte ensam, det här är en tickande bomb för många.

Hon råder alla i hennes situation att ta med pensionsfrågan i lönediskussionen. Den som inte omfattas av ITP-planen borde kräva kompensation för att komma upp i samma nivå som de fast anställda.

– Arbetsmarknaden har förändrats i riktning mot allt fler projektanställningar under de senaste åren men avtalen har inte hängt med.

Men nu är faktiskt en förändring på gång. SAF och PTK är just inne i slutskedet av förhandlingarna om ett nytt ITP-avtal. Journalistförbundet har länge stridit för en förbättring av pensionsvillkoren för alla dem som inte är fast anställda.

– Förhoppningsvis blir det så att alla medarbetare, oavsett anställningsform, omfattas av ITP-planen från första anställningsdagen, säger Journalistförbundets förhandlingschef Jeanette Janson som sitter med i PTKs delegation.

Den nya ITP-planen väntas träda i kraft år 2000.

Fler avsnitt