Gå direkt till textinnehållet

Victor Malm om recensionsbråket: ”Det har inte funnits något jäv”

Malin Ekman och Ulrika Kärnborg sågar varandras böcker i spalterna – med åtta års mellanrum. Hur väl spelar det med kultursidornas oberoende? Expressens kulturchef Victor Malm tycker att diskussionen är olycklig, men kan inte se att det funnits något jäv.

Igår publicerade Expressen en recension av journalisten Malin Ekmans bok Skymning i Amerika. Recensenten Ulrika Kärnborg sågar boken jämte fotvalvet. På Twitter uppmärksammas strax att Ulrika Kärnborgs bok Klickokratin sågades hyfsat friskt av Malin Ekman i Sydsvenskan i september 2015.

Victor Malm, kulturchef på Expressen, säger till Journalisten att han inte känt till den åtta år gamla recensionen – och att Ulrika Kärnborg inte heller gjort det:

– Det har inte funnits något jäv eftersom Ulrika Kärnborg inte läst recensionen, och även om hon hade gjort det så var det nästan åtta år sedan den publicerades. Jag minns inte vilken kritik jag fick eller vilka recensioner jag skrev för åtta år sedan, säger Victor Malm.

Du menar att det inte stämmer att författare är långsinta och aldrig glömmer en dålig recension?
– Jag tycker inte att man ska sprida förra sekelskiftets karikatyrer av författare som stingsliga figurer. Så är det inte. Det finns författare av alla sorter.

Hade du agerat annorlunda om du känt till recensionen?
– Bra fråga. Det är förstås dåligt om det uppstår misstankar rörande kultursidans oberoende. Det är en god princip att kritiker inte ska recensera författare som vid ett annat tillfälle har recenserat dem. Men Sverige har en liten kultur- och medievärld och den världen krymper ytterligare om man tittar på gruppen författare som också är kritiker. Tiden måste också få gå. Man kan föreställa sig ett bråk 1992 där två författare hamnar i luven på varandra, 30 år senare utkommer den ena med en bok, som får ett ljumt mottagande av den andra. Var det jäv?

Bör inte kritiker och redaktörer hålla koll på sådana saker?
– Vi arbetar naturligtvis hårt för att säkerställa att jäv inte föreligger, men det undgår oss ibland. Det går inte för en redaktör att veta vad som har skrivits om alla böcker. Det vore en orimlig administrativ arbetsbörda om alla kritiker måste redovisa all kritik de fått och riktat inför ett uppdrag, säger Victor Malm.

Fler videos
Fler avsnitt