Toivo Jokkala, chefredaktör på Arbetaren.

”Vi vet inte hur mycket
vi sparar på det här”

15 februari, 2016

Intrikata presstödsregler gör att Arbetaren inte vet hur mycket pengar som kommer att sparas på att gå över till att komma ut som webbtidning i stället för papperstidning. ”Vi hoppas kunna spara ett par hundratusen per år, men det kan bli mindre”, säger Arbetarens chefredaktör Toivo Jokkala.

Arbetaren går den 1 mars över till digital utgivning. I stället för att komma ut i papper varje fredag ska tidningen komma ut på webben två gånger i veckan; på onsdagar och fredagar.

En gång i månaden ska en papperstidning med ett urval av artiklar och reportage ur den gångna månadens webbtidningar levereras som ett komplement till de drygt 2 000 prenumeranterna.

Arbetarens chefredaktör och ansvarige utgivare Toivo Jokkala anser själv att beslutet är ”våghalsigt”.

– Allt fler tvingas fatta sådana här beslut, nu senast var det The Independent i Storbritannien. Vi vet att saker behöver göras, men vi vet inte vilka effekterna kommer att bli. Så vi är lite våghalsiga, det måste man säga. Det är svårt att få betalt för journalistik på nätet, men det är också svårt att få betalt för journalistik i papperet eftersom det finns så mycket gratis på nätet, säger Toivi Jokkala.

Gör ni det här av nöden eller för att ni tycker att det här är bra?
– Jag skulle säga att vi både gör det av nöden men också för att vi tycker att det är bra. Dels av nöden för att vi måste få ekonomi i tidningsutgivningen, dels för att vi har en vision av vad vi tror skulle kunna bli bra. Man skulle önska att vi redan var i ett läge där man hade ett gediget presstödsregelverk som är anpassat för elektroniska utgåvor i lika hög grad som för pappersutgåvor. Det hade varit bekvämare att kunna ändra och optimera där man vet hur pappersregelverket och det elektroniska regelverket ser ut. Där är vi inte i dag ännu.

Hur mycket sparar ni på det här?
– Det är en svårbesvarad fråga. Presstödsregelverket fungerar ju så att man får dra av en viss procentsats av kostnaderna och det är påverkar hur stor besparingen faktiskt blir netto. Vi hoppas kunna spara ett par hundratusen per år, men det kan bli mindre. Vi vet faktiskt inte. Vi har förstås gjort en budget, men den bygger på ett par olika scenarier och därför är det en svår fråga att svara på.

Arbetaren är SAC-Syndikalisternas tidning som getts ut sedan 1922. Åtta personer arbetar på redaktionen. Vissa arbetsuppgifter omfördelas inför utgivningsförändringen.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Rolf Krohna tis, 2016-02-16 09:03
Det finns faktiskt en del siffror och erfarenheter tillgängliga. Fairfax media (Australien) planerar att i vissa fall gå helt digitalt och beräknar en besparing omkring 40% till 50% av personalkostnader. Andra empiriska siffror talar om kostnadsbesparingar mellan 30% till 70% beroende på hur väl teknologin utnyttjas i en ny organisation. Dessutom ökar annonsintäkterna mellan 10% och 100% om tekniken utnyttjas rätt. Glöm inte att Google lever på annonser och marknadsföring och klarar sig väldigt bra. Inget papper. Att bara konvertera en papperstidning till digitalt fungerar inte bra. Arbetssättet och kultur måste följa med. En helt ny moln organisation måste till, det betyder att den klassiska redaktionen i stor utsträckning försvinner och rapporteringen flyttar ut till händelserna. Reportrarna är spridda geografiskt, även internationellt och blir i praktiken enmans eller fåmans nyhetsbyråer som tillhandahåller nyhetsunderlag. Helt nya arbetssätt utvecklas runt den nya teknologin. Det har redan skett i stor utsträckning i Asien, och vi är själva en del av utvecklingen. Sverige är däremot inte en del av den nya utvecklingen, ännu, men precis som i andra yrkesgrupper och branscher kommer teknologin att framtvinga förändringar. Tidigt ute – bästa resultatet. Rolf, korrespondent i Kina.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies