Gå direkt till textinnehållet

”Vi vet inte hur mycket vi sparar på det här”

Intrikata presstödsregler gör att Arbetaren inte vet hur mycket pengar som kommer att sparas på att gå över till att komma ut som webbtidning i stället för papperstidning. ”Vi hoppas kunna spara ett par hundratusen per år, men det kan bli mindre”, säger Arbetarens chefredaktör Toivo Jokkala.

Arbetaren går den 1 mars över till digital utgivning. I stället för att komma ut i papper varje fredag ska tidningen komma ut på webben två gånger i veckan; på onsdagar och fredagar.

En gång i månaden ska en papperstidning med ett urval av artiklar och reportage ur den gångna månadens webbtidningar levereras som ett komplement till de drygt 2 000 prenumeranterna.

Arbetarens chefredaktör och ansvarige utgivare Toivo Jokkala anser själv att beslutet är ”våghalsigt”.

Annons Annons

– Allt fler tvingas fatta sådana här beslut, nu senast var det The Independent i Storbritannien. Vi vet att saker behöver göras, men vi vet inte vilka effekterna kommer att bli. Så vi är lite våghalsiga, det måste man säga. Det är svårt att få betalt för journalistik på nätet, men det är också svårt att få betalt för journalistik i papperet eftersom det finns så mycket gratis på nätet, säger Toivi Jokkala.

Gör ni det här av nöden eller för att ni tycker att det här är bra?
– Jag skulle säga att vi både gör det av nöden men också för att vi tycker att det är bra. Dels av nöden för att vi måste få ekonomi i tidningsutgivningen, dels för att vi har en vision av vad vi tror skulle kunna bli bra. Man skulle önska att vi redan var i ett läge där man hade ett gediget presstödsregelverk som är anpassat för elektroniska utgåvor i lika hög grad som för pappersutgåvor. Det hade varit bekvämare att kunna ändra och optimera där man vet hur pappersregelverket och det elektroniska regelverket ser ut. Där är vi inte i dag ännu.

Hur mycket sparar ni på det här?
– Det är en svårbesvarad fråga. Presstödsregelverket fungerar ju så att man får dra av en viss procentsats av kostnaderna och det är påverkar hur stor besparingen faktiskt blir netto. Vi hoppas kunna spara ett par hundratusen per år, men det kan bli mindre. Vi vet faktiskt inte. Vi har förstås gjort en budget, men den bygger på ett par olika scenarier och därför är det en svår fråga att svara på.

Arbetaren är SAC-Syndikalisternas tidning som getts ut sedan 1922. Åtta personer arbetar på redaktionen. Vissa arbetsuppgifter omfördelas inför utgivningsförändringen.

Fler avsnitt
Fler videos