Gå direkt till textinnehållet

”Vi kan inte bevaka SD konsekvensneutralt”

Sverigedemokraterna är inte som andra partier och journalister kan inte vara konsekvensneutrala i bevakningen av partiet. Det säger Lena Sundström under sitt seminarium på Gräv i Växjö.

Lena Sundström har granskat Dansk Folkeparti i sin bok Världens lyckligaste folk, och drar flera paralleller till Sverigedemokraterna under sitt seminarium Att bevaka det odemokratiska på Gräv i Växjö.

Innan riksdagsvalet uppstod en debatt om att journalister måste vara konsekvensneutrala i sin bevakning av Sverigedemokraterna, men när de väl blev invalda frågade sig många redaktioner vad vi journalister gjort för fel.

– Där avslöjar man sig, det visar att vi inte är konsekvensneutrala, säger Lena Sundström.

Annons Annons

Hon menar att de flesta journalister ändå tar ställning och inte tycker att SD är som vilket parti som helst. Därför måste vi också bevaka SD på ett annat sätt, säger hon.

– Det är bättre att vara tydlig med att SD inte står för demokratiska värderingar och att jag anser att det ligger i mitt uppdrag att vara demokratisk. Jag är alltså inte konsekvensneutral när det gäller mänskliga rättigheter, demokratiska värderingar och Sverigedemokraterna.

Men det gäller också att inte vara strategisk i bevakningen av SD, anser Lena Sundström.

– Man kan inte se till vad som gynnar dem eller inte, då gör man fel. Det går inte att säga vad som gynnar dem.

Istället ska vi fokusera på oss själva, menar hon.

– Vi måste hålla ett öga på vår egen retorik, se till så att den inte förändras. Och vi måste ställa följdfrågor, hela tiden gå på fakta och se till att de inte får ut sitt budskap, så som vi gör med andra partier. Vara bra journalister, helt enkelt, säger Lena Sundström.

 

Fler avsnitt
Fler videos