Gå direkt till textinnehållet

”Vi gör djuplodande utredningar”

Frilansjournalisten Anna-Lena Norberg, som driver sajten stoppafusket.nu, har fått 7 000 kronor av Transports avdelning i Kristianstad för att hon ska kunna gräva vidare och berätta om arbetsförhållanden för dem som jobbar för utländska företag.

Hur länge har sajten stoppafusket.nu funnits?

– Fem år.

Vad är det du granskar?

– Jag granskar utländska företag med svenska ägare och arbetsvillkoren på dessa företag. Det rör sig om företag inom skog, bygg, städ och transport. Jag granskar deras årsredovisningar, företagens egna siffror. Vi gör djuplodande utredningar som journalister kan använda för att göra lokala uppföljningar. Jag har fått en bra bild av hur företagen bär sig åt när de fuskar. Det brukar jag prata om på mina föreläsningar.

Du jobbar alltså även med att föreläsa?

– Efter att jag och kollegan Thomas Lund skrev boken ”De nya trälarna” var det många som hörde av sig. Jag vill sprida min kunskap. Jag har föreläst på folkhögskolor, fackförbund, företag och landsting och även varit i Bryssel. Men några journalisthögskolor har inte hört av sig.

Är det sajten eller föreläsningarna som du lever på?

– Jag har några annonser från Byggnads på sajten. Men det är inte tillräckligt. Sommaren 2013 höll jag i en utbildning för Byggnads avdelning i Småland och Blekingen, och förklarade efteråt att jag tänkte lägga ner stoppafusket för att det inte fungerade att ta ut 1 500 kronor i månaden. Utöver det lever jag på min sjukpension. På hösten ringde de till mig och sade att jag skulle få 300 000 kronor för att driva vidare sajten under 2014.

Hur reagerade du?

– Jag både skrattade och grät, jag var överlycklig. Det innebar att jag kunde ha en anställd under året och att artiklar kunde översättas till engelska och polska.

Hur blir det näst år då pengarna är slut?

– Jag hoppas att det blir en fortsättning. Tidigare har jag använd de pengar jag fått för förläsningarna till att driva sajten.

Hur har responden varit för din sajt?

– Artiklarna har varit viktiga och har även omtalats utomlands. Journalister från andra länder har hört av sig. Det har varit danska och holländska journalister, men även svenska journalister, På så vis har stoppafusket fungerat bra, att det vi granskat har fått stor spridning. I genomsnitt har vi 20 000 besökare på sajten då vi har något nytt avslöjande.

Är du ekonomijournalist i grunden?

– Nej, jag har pluggar ekonomi på gymnasiet.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos