Gå direkt till textinnehållet

”Vi är glada att han klarade sig”

Sveriges Radios reporter Johan-Mathias Sommarström undslapp döden med några timmars marginal i Syrien i förra veckan. Läget i regionen hade bedömts som säkert inför resan.  

Johan-Mathias Sommarström, mångårig SR-medarbetare, var på väg från den syriska staden Azaz när den utsattes för ett flyganfall av regimstyrkor. Ett mediecenter där han suttit bara ett par timmar tidigare jämnades med marken. Flera personer som han intervjuat på plats dog i flygangreppet, berättade han själv i direktsändning kort därefter.

Per Eurenius är utrikeschef på SR Ekot. Han konstaterar att SR skickat medarbetare till Syrien flera gånger under den pågående konflikten.

– Vi bedömer efter möjlighet och läge. Vi bedömde när Johan-Mathias åkte in att zonen norr om Aleppo skulle vara möjlig att vistas i. På marken var den befriad från regeringsstyrkorna. På den grunden vi bestämde att han kunde åka in. Men flygräderna mot området utvidgades under de här timmarna på ett sätt vi inte hade räknat med. Hade vi vetat om de här anfallen hade han inte fått åka in.

Annons Annons

– Vi är glada över att han klarade sig.

Drar ni några konsekvenser av det här?

– Nej, så här håller vi på hela tiden med säkerhetsbedömningar, i detalj. Vi gör extremt noggrann research och anlitar även säkerhetsföretag. Det är viktigt att rapportera från krisområdena. Men inte till vilket pris som helst, inte på något dåraktigt sätt.

– Men just den resan hade vi bedömt annorlunda om vi känt till utvecklingen.

Johan-Mathias Sommarström lämnade Syrien några timmar senare.

– Han var nära den turkiska gränsen hela tiden. Vi var angelägna om att han skulle ha möjlighet att lämna fort, säger Per Eurenius.

Nu befinner sig Sommarström i Kairo, enligt tidigare planer.

– Han kommer att erbjudas debriefing när han kommer hem.

Fler avsnitt
Fler videos