Gå direkt till textinnehållet

VF-klubben ifrågasätter ordföranden

Journalistklubben på Västerbottens Folkblad protesterar nu i ett öppet brev mot Urban Dahlgren, ordförande i arbetarrörelsens bolag VF Intressenter AB – hälftenägare i VF – och hans uttalande i veckans Journalisten om att journalisterna på tidningen bör “känna för våra värderingar”.

Journalistklubben på Västerbottens Folkblad protesterar nu i ett öppet brev mot Urban Dahlgren, ordförande i arbetarrörelsens bolag VF Intressenter AB – hälftenägare i VF – och hans uttalande i veckans Journalisten om att journalisterna på tidningen bör “känna för våra värderingar”.Klubben “ifrågasätter djupt” hans fortsatta roll som ordförande.

I veckans nummer av Journalisten hävdade Urban Dahlgren att det “tydligare än det gjort hittills” ska synas vilka värderingar Västerbottens Folkblad har.

– Självklart vill vi ha journalister som känenr för våra värderingar. Värderingarna ska vara tydliga, sade han till Journalisten.

Annons Annons

Kommentaren har väckt stor ilska hos journalisterna på VF.

Så här skriver klubben i brevet, som publiceras i dagens Västerbottens-Kuriren:

“Det är med djup bestörtning som vi har tagit del av Urban Dahlgrens kommentarer och syn på hur journalistik bör bedrivas. Journalisterna vid Västerbottens Folkblad accepterar inte att sådana kommentarer fälls av ordföranden för VF intressenter. Som sådan bör han överhuvudtaget inte lägga sig i det redaktionella arbetet.

Vi är inte s-märkta och kommer heller aldrig att bli det. Vi bär ingen partibeteckning på ryggen och kommer heller aldrig att göra det. Vi vägrar att ha ett “socialdemokratiskt stuk” på vår nyhetsbevakning och kommer heller aldrig att ha det.

Vi vägrar att vara ett språkrör för socialdemokratiska värderingar och kommer heller aldrig att vara det. Vi är fria och obundna journalister och det kommer vi alltid att vara.

Urban Dahlgrens kommentarer blottar en stor okunskap om hur journalistiskt arbete bör bedrivas. Hans kommentarer gör att vi djupt ifrågasätter hans roll som ordförande för VF intressenter”

“Inte så jävla konstigt”

I en intervju i dagens Västerbottens Folkblad vidhåller Urban Dahlgren sin synpunkt och hävdar att den inte alls är kontroversiell:

– Det är väl inte så jävla konstigt? VF är ju en socialdemokratisk tidning. Som ägarrepresentant har man ett intresse av att journalisterna delar den uppfattning vi framför.

Fler avsnitt
Fler videos