Gå direkt till textinnehållet

Verktyget som kan hjälpa dig upptäcka fejkbilder

Ett techföretag i USA har utvecklat ett verktyg specifikt för journalister som kan upptäcka så kallade deep fakes, och andra typer av manipulerade bilder.

Det är The New York Times (NYT) som berättar att techföretaget Jigsaw har tagit fram ett gratisverktyg som kan hjälpa journalister att identifiera konstgjorda bilder, även de som producerats med hjälp av artificiell intelligens.

Jigsaw, som grundades av Google, berättar för NYT att de redan har testat verktyget som har fått namnet Assambler med mer än ett dussin nyhetsorganisationer över hela världen, med gott resultat.

Rent praktiskt fungerar det så att reportrar kan mata in bilder i Assambler, som har totalt sju olika ”detektorer”, var och en utvecklad för att upptäcka en typ av fotomanipuleringsteknik som exempelvis deep fakes. Verktyget ska också kunna verifiera var i bilden den har hittat spår av manipuleringsteknikerna.

Annons Annons

”De här detektorerna kan inte lösa alla problem, men det blir ett viktigt verktyg i kampen mot desinformation, säger Luisa Verdoliva, professor, som har varit med och utvecklat Assambler.

Det finns inga planer än på att erbjuda verktyget till andra än journalister.

Fler avsnitt
Fler videos