Gå direkt till textinnehållet

Västerbottens-Kuriren trotsar TU Avtal om upphovsrätten

Västerbottens-Kuriren håller på att förhandla med journalistklubben om ett lokalt avtal om publicering av medarbetarnas texter på Mediearkivet.VK är förmodligen den första dagstidning i landet som satsar på ett lokalt upphovsrättsavtal när det gäller Mediearkivet.

Västerbottens-Kuriren håller på att förhandla med journalistklubben om ett lokalt avtal om publicering av medarbetarnas texter på Mediearkivet.

VK är förmodligen den första dagstidning i landet som satsar på ett lokalt upphovsrättsavtal när det gäller Mediearkivet.

– Vi har en ambition att i alla frågor hitta en samförståndslösning med SJF-klubben, säger chefredaktören och ansvarige utgivaren Torbjörn Bergmark. När det gäller upphovsrätten lyckades ju inte SJF och TU att komma överens centralt utan sköt ner det till oss på det lokala planet.

Annons Annons

Journalistklubbens ordförande Karin Hörnfeldt berättar att initiativet till ett avtal kommer från arbetsgivaren. Hon säger att frågan om de skulle förhandla eller inte har varit helt okontroversiell.

– VK är sedan ett antal år kund i Mediearkivet. Klubben fick i vintras en förfrågan från arbetsgivaren om vi var intresserade av att gå med i Mediearkivet, eftersom Mediearkivet i sin tur gärna vill ha med en Norrlandstidning.

Klubben och arbetsgivaren har hittills träffats vid ett par tillfällen.

– Klubben har lagt stor tonvikt vid den ideella rätten och om den är vi nu eniga. Det som återstår är att diskutera den ekonomiska delen och där har vi diskuterat olika förslag på konstruktioner. Som alltid i en förhandling vill arbetsgivaren ge lite mindre än vad vi vill ha, men jag tror att vi snart är överens.

Journalistens tidigare chefredaktör Bertholof Brännström är sedan årsskiftet en av nyhetscheferna på VK.

– Jag tycker att VK är ett föredöme som struntar i TUs rekommendation. Upphovsrätten är odiskutabel. Därför ska upphovsmannen/kvinnan också ersättas. Jag har goda förhoppningar om att klubb och redaktionsledning ska komma överens.

När du var chefredaktör på Journalisten uppmanande du medarbetarna där att inte använda Mediearkivet. VK abonnerar sedan flera år på Mediearkivet.

Tycker du inte att det är osolidariskt att nyttja arkivet eftersom upphovsmännen till många texter inte har fått någon ersättning?

– Journalistförbundet och Alis driver en rättsprocess mot Mediearkivet. SJFs styrelse tyckte att det skulle se illa ut om SJFs egen tidning utnyttjade den databas som var föremål för rättslig prövning.

– Att jag valde att ligga lågt när det gällde utnyttjandet av Mediearkivet berodde inte på solidaritetsskäl utan på att jag inte ville sabba SJFs möjligheter att nå framgång i tvisten.

– Eftersom VK inte ägs av SJF – eller TU – ser jag inte någon konflikt liknande den jag hade som chefredaktör för Journalisten. Jag har inte ändrat uppfattning i sakfrågan – den om upphovsrätten.

Västerbottens-Kuriren är på hugget när det gäller upphovsrätten. Tidningen har polisanmält en umebo som lagt ut en text från VK på sin hemsida.

– Vi har surfat runt på nätet och sett hur texter och bilder från VK används oförblommerat. Vår avsikt med anmälan är att uppmärksamma den stora okunskap som uppenbarligen råder när det gäller vad man får och inte får lägga ut på en hemsida, säger chefredaktör Torbjörn Bergmark.

Fler avsnitt
Fler videos