Gå direkt till textinnehållet

Vardagsmötet: Helena Trus

Helena Trus, nöjesreporter, krönikör och krogredaktör på Aftonbladet, skrev en syrlig krönika om hälsotidningar. Hon tycker att hälsotidningarna borde sluta hyckla, men helst skulle hon vilja "bränna alla hälsotidningar på bål", skrev hon.   (Foto: Sara Ringström/Aftonbladet) 

Varför skrev du krönikan om hälsotidningar?

– Jag satt hemma och bläddrade i en hälsotidning. Tidningen var proppad med regler och budskap om hur man kunde gå ner i vikt, vilket i tidningarna ofta är att snabbt gå ner i vikt. 

– Jag kände att jag blev mer och mer irriterad ju mer jag läste. 

Hur ska en bra hälsotidning vara?

– Oj, det är så himla svårt att säga hur. Det är en svår balans mellan hälsa och ohälsa. 

– Men det viktigaste tycker jag är att sluta hyckla och drar ner på de dubbla budskapen. Vi matas med alldeles för många regler om hur vi ska se ut och vägen dit. Samtidigt ska vi göra allt för att vårda vårt inre och unna oss vardagslyx. Vi ska lyckas med allt på en gång. Sen sätter man en trådsmal kändis på omslaget som oftast säger att de älskar att äta och absolut inte bantar. 

Hur menar du?

– Utåt sett ska vi vara naturligt perfekta och det anses fortfarande lite fult att erkänna att man bantar. Vi ska helst tillämpa alla dessa regler och förmaningar i det tysta. Och det är där det blir fel. 

Hur kommer det sig att hälsotidningarna är så populära?

– Det är ett extremt fokus på hälsan i dag och att man ska vara perfekt. Det finns inga ursäkter längre att inte vara det. Därför tror jag att det är så många som köper hälsotidningar.

– Det är väldigt läskigt hur normaliserat tidningarnas budskap har blivit hos läsarna. Speciellt eftersom de har många unga läsare.  

Aftonbladet har en egen hälsotidning Wellness. Vad har du fått för reaktioner från dem?

– Det är klart att det aldrig är kul med kritik, de gör sitt bästa för att ge ut en bra bilaga. Samtidigt riktar jag kritik mot hela hälsotidningsbranschen. 

– Jag tycker att man måste stanna upp ibland i vardagen och tänka efter om man kan göra på ett annat sätt när man gör tidning. Det gäller även min bransch. 

Övriga reaktioner?

– De har varit många och reaktionerna har varit blandade. Men mest har de varit positiva. 

Här kan du läsa Helena Trus krönika "Hälsotidningarnas dubbla budskap hindrar oss att njuta"

Fler avsnitt
Fler videos