Varannan journalist utsatt för näthat

26 februari, 2013

44 procent av de svenska journalisterna har utsatts för näthat. Det visar en undersökning som Cision har genomfört.

I undersökningen som genomfördes i mitten av februari deltog 515 journalister. 46 procent av de kvinnliga journalisterna och 42 procent av de manliga journalisterna uppgav i undersökningen att de utsatts för näthat, exempelvis hot eller nedsättande kommentarer från läsare, lyssnare eller tittare.

Cision konstaterar att näthat har blivit en del av vardagen för journalister.

Vanligast är ”nedsättande personliga kommentarer/personangrepp” som drabbat 24 procent av de 515 journalisterna. Sexistiska kommentarer drabbar oftare kvinnor än män. 16 procent av de kvinnliga journalisterna uppger att de fått sexistiska kommentarer. Motsvarande siffra för män är tre procent.

Det är vanligare att unga journalister utsätts för näthat, 56 procent av dem som var 35 år eller yngre svarade att de blivit utsatta. Bland journalister över 35 år svarade 41 procent att de utsatts för näthat.

Manliga journalister utsätts något oftare för hot, tio procent mot åtta procent för kvinnorna. Sju procent av journalisterna uppger att de har fått kommentarer med rasistiskt innehåll.

Bara fem procent av journalisterna i undersökningen tror att det kommer att bli mindre näthat i framtiden, medan 54 procent tror att näthatet kommer att öka.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Ann Helena Rudberg tors, 2013-02-28 10:47
Nej det är inte så vanligt med att äldre journalister blir utsatta för de jobbar oftast inte längre. Men har någon en blogg så utsätts man. Och alltid av människor som är 20-40 år yngre förstås. För de befinner sig på nätet. Det finns ingen hänsyn alls utan det går bra att påstå både det ena och det andra på nätet. Och det går inte att komma åt. Tyvärr. Newsmill var tvungen att stänga ned kommentarerna och de kommer med säkerhet inte åter. Detta på en debattblogg. Framtiden måste bli sådan att anonymiteten tas bort och människor får stå för vad de säger. Åt det hållet går vi redan. Under tiden så ska människor begripa att det som står om journalister på nätet ofta är ljug. Detta är ett samhällshot eftersom journalisternas status som den tredje statsmakten, som ska granska kan inskränkas ännu mer än genom ekonomiska nedskärningar. Vi behöver nya lagar kring nätet. Och inte bara i Sverige utan också internationellt.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies