Var femte bort på SVT i Göteborg
Kritiken är fortsatt hård mot SVTs ledning efter fredagens förslag på stora nedskärningar i Stockholm och Göteborg. – Det finns inga visioner kvar inom företaget, säger Stefan Silfverberg, vice ordförande i journalistklubben på SVTs region Väst.
Kritiken är fortsatt hård mot SVTs ledning efter fredagens förslag på stora nedskärningar i Stockholm och Göteborg.
– Det finns inga visioner kvar inom företaget, säger Stefan Silfverberg, vice ordförande i journalistklubben på SVTs region Väst.
Som väntat innehöll den utredning som presenterades för SVTs styrelse i fredags förslag på stora personalminskningar som främst kommer att drabba de som jobbar med administration och produktion i Stockholm och Göteborg. Inom administrationen försvinner 160-170 tjänster i hela landet, varav 130-140 i Stockholm under de kommande två åren. Inom produktionen ska bemanningen minska med 160 personer: 130 i Stockholm och 30 i Göteborg.
I Göteborg innebär förslaget att närmare 20 procent av bemanningen försvinner, ungefär 40 tjänster. Göteborg har i dag ungefär 215 fast anställda medan SVT i Stockholm har drygt 1 600 anställda.
Enligt den långsiktiga planen anser SVT att företaget har en övertalighet på minst 400 personer.
bryt
Många anställa på SVT anser att ledningen inte verkar ha några framtidsplaner om vad de vill med företaget, utan att alla diskussioner är koncentrerade till pengar, eller snarare bristen på pengar.
– Vi borde inte bara prata budget. Det finns inga visioner kvar inom företaget, säger Stefan Silfverberg, vice ordförande i journalistklubben på SVTs region Väst.
På SVTs Sif-klubb befarar man att en minskning av antalet anställda som gör program är ett sätt att ändra SVTs målsättning.
– En minskning av antalet anställda som jobbar med produktion och administration är ett sätt att smygvägen genomföra ett systemskifte på Sveriges Television. SVT håller sakta på att förvandlas till en beställarorganisation, säger Tommy Eklund, Sif-klubbens ordförande på SVT.
bryt
SVTs VD Christina Jutterström har förklarat att SVT inte ska sänka sina ambitioner att göra program, utan snarare att det ska göras mer.
– Man måste bedöma vad som sker och inte vad som sägs. För ett och ett halvt år sedan sades det att det skulle bedrivas allmän-TV-produktion på elva orter i Sverige. Men nu tar man bort personal och teknik för att kunna göra allmän-TV på flera av dessa orter, säger Tommy Eklund.
Han anser att många politiker inte insett vad som håller på att hända med SVT. En orsak till detta tror Tommy Eklund kan bero på att SVT har många, men ingen enskild stark ägare, vilket gör att företagsledningens vilja får stort inflytande över besluten.
– Det är tillståndsvillkoren som styr verksamheten i företaget. Men det är företagsledningen som tolkar dem, säger Tommy Eklund.
bryt
Redan i dag visar undersökningar att tittarna har svårt att avgöra om de ser på SVT, TV4 eller TV3. Många av de program som visas i de olika TV-kanalerna görs av produktionsbolag som Strix och Jarowskij.
– Vi borde profilera oss ytterligare som ett public serviceföretag. BBC och DR har ökat sin självförsörjningsgrad. Vi går i motsatt riktning, säger Stefan Silfverberg.
Styrelsens beslut om besparingarna fattas på mötet den 25 februari.
pj@journalisten.se