Gå direkt till textinnehållet

Vår Bostad publicerade bild på förkolnat lik

Vår Bostad publicerade en stort uppslagen bild av ett förkolnat lik i en lägenhet i Stockholm. – Under mina 30 år som kriminalreporter på Expressen kom vi inte ens i närheten av så här oetisk bildpublicering, säger Ulla Barvefjord som reagerat över fotografiet.

Vår Bostad publicerade en stort uppslagen bild av ett förkolnat lik i en lägenhet i Stockholm.

– Under mina 30 år som kriminalreporter på Expressen kom vi inte ens i närheten av så här oetisk bildpublicering, säger Ulla Barvefjord som reagerat över fotografiet.

HSBs och Hyresgästernas Riksförbunds tidning Vår Bostad följde en polispatrull under ett pass och fotograferade då en död människa i en utbränd lägenhet. Vår Bostad, som har en upplaga på drygt en miljon exemplar, slog upp fotot i färg över nästan ett helt uppslag.

Bilden visar den innebrända personen liggande på resterna av något som troligen varit en säng.

– Bilden är så detaljerad att läsarna ser att huvudsvålen spruckit av hettan och att köttet på ena armen och ena benet är bortbränt, säger frilansen Ulla Barvefjord som blev så upprörd över publiceringen att hon kontaktade Vår Bostad för att höra hur de resonerat.

Hon framhåller att man genom lägenhetsfönstret ser en fasad vilket gör att eventuella anhöriga skulle kunna identifiera platsen där bilden är tagen.

– Efter branden i Göteborg där det sades att medierna inte ens får visa gråtande människor framstår det här bildvalet som väldigt konstigt, framhåller Ulla Barvefjord.

Artikelförfattaren Per Jernberg på Vår Bostad tar på sig ansvaret för att bilden kom in i tidningen.

– Jag tyckte att miljön var så svåridentifierbar att ingen anhörig skulle kunna känna igen lägenheten.

Per Jernberg berättar att endast ett fåtal läsare hört av sig men att några av arbetskamraterna reagerat negativt.

– Fast jag tror att jag skulle gjort samma bedömning i dag. Bilden illustrerar texten som handlar bland annat om att polisen tvingas se saker vi andra slipper uppleva.

Däremot tycker Per Jernberg att det var en miss att inte uppmärksamma ansvarige utgivaren Östen Johansson på att fotot kunde upplevas som stötande.

– Jag såg bara fotot i halvformat och upptäckte inte att det fanns ett lik på bilden, uppger Östen Johansson. Bilden är osmaklig, det var en miss att den publicerades.

@Byline:STAFFAN WOLTERS

Fler videos
Fler avsnitt