Utredningsförslag: Privata sjukhem behöver bara lämna ut vissa handlingar
Offentlig verksamhet för över 30 miljarder kronor drivs på entreprenad och är därmed stängd för insyn. En statlig kommitté föreslår att kommunerna ingår avtal med entreprenörerna om vilka handlingar som ska vara offentliga
Offentlig verksamhet för över 30 miljarder kronor drivs på entreprenad och är därmed stängd för insyn.
En statlig kommitté föreslår att kommunerna ingår avtal med entreprenörerna om vilka handlingar som ska vara offentliga.
Sus Andersson i Journalistförbundets öppenhetsgrupp förkastar förslaget.
Det blir allt vanligare att sjukhem, daghem och annan offentligt finansierad verksamhet drivs av privata företag, kooperativ och liknande. Till exempel fanns för åtta år sedan 105 fristående grundskolor. I dag är antalet över 400.
För journalister ställer det här till problem eftersom offentlighetsprincipen, meddelarskyddet med mera inte gäller i dessa sektorer.
– Låt oss säga att en person skriver ett brev till Årsta sjukhem och påtalar att en anhörig fått liggsår. Då får vi inte läsa brevet eftersom Årsta sjukhem drivs i privat regi, berättar Thelma Kimsjö, chefredaktör för Hubo Press vars tidningar ofta granskar kommuner och landsting.
– Skulle ett liknande brev däremot skickas till Tumba sjukhem får vi läsa det, eftersom det drivs i kommunal regi. Bestämmelserna är konstiga, båda sjukhemmen betalas ju med skattemedel.
Även friskolorna svåra att granska
Samma svårighet gäller även om medierna försöker granska friskolor och ta reda på exempelvis hur mycket varje portion skolmat får kosta, hur många lärare det är per elev, hur ofta det är gymnastik på schemat etc. Kommundemokratikommittén föreslår att kommuner och landsting med mera ska ingå avtal med entreprenörerna om vilka handlingar som ska vara offentliga. Entreprenören ska lämna dessa handlingar till kommunen etc där de blir tillgängliga för allmänheten.
Oklart vilka handlingar det kommer att röra sig om
Medborgarna ska enligt kommittén få ut uppgifter så att de kan ”bilda sig en uppfattning om hur verksamheten bedrivs och kontrollera hur offentliga medel används”. Exakt vad som ska utlämnas kommer att bero på verksamhetens art.
Klart är att sånt som rör affärshemligheter inte ska offentliggöras.
”Insyn i verksamhet som bedrivs på entreprenad kan därför inte ha samma omfattning som insyn i den verksamhet som en kommun eller ett landsting driver i egen regi”, skriver kommittén i sitt betänkande som nu är ute på remiss.
“Allvarligt frånsteg från offentlighetsprincipen”
Sus Andersson i Journalistförbundets öppenhetsgrupp menar att förslaget är ett allvarligt frånsteg från principen att medborgarna ska ha full insyn i offentlig verksamhet.
Hon förkastar även modellen med avtal om vad som ska offentliggöras.
– Ett avtal förutsätter att du kan förutse vad som blir intressant för medborgarna att ta del av, kanske flera år efter att avtalet skrivits. Om du inte får ut de upplysningar du vill ha blir det omöjligt att överklaga. De handlingar som hade behövts kanske inte ens finns.
Sus Andersson befarar att offentligheten kan komma att begränsas av spariver.
– Båda parter som tecknar avtalet har intresse av att verksamheten blir så billig som möjligt, men att hantera stora mängder handlingar kostar pengar.
sw@sjf.se
Fotnot: Betänkandet har beteckningen Sou 2001:48 och går att läsa på http://justitie.regeringen.se/propositionermm/sou/