Gå direkt till textinnehållet

Assange ”farligt nära” utvisning till USA

Storbritanniens högsta domstol avslår Julian Assanges överklagande av utlämningsbeslutet.

I tisdags avslog Jonathan Swift, domare i den brittiska högsta domstolen, Wikileaksgrundaren Julian Assanges överklagande av utlämningsbeslutet som Storbritanniens dåvarande inrikesminister Priti Patel undertecknade förra året. Det rapporterar The Guardian.

Åklagare i USA vill ställa Julian Assange inför rätta för 17 fall av spioneri och ett fall av dataintrång och om han döms riskerar han 175 års fängelse.

Julian Assange har begärt överprövning och nästa vecka kommer två domare att ta ställning till Swifts beslut. Det är den sista instansen som han kan vända sig till i Storbritannien, men redan i december skickade Assanges advokater en ansökan till Europadomstolen om att få fallet prövat mot Europakonventionen för mänskliga rättigheter.

Annons Annons

Reportrar utan gränser anser att domslutet riskerar att skada pressfriheten globalt:

– Det är absurt att en ensam domare fattar ett tre sidor långt beslut som kan skicka Julian Assange i fängelse för resten av hans liv och permanent påverka klimatet för journalister runt om i världen. Den historiska betydelsen av det som sker härnäst kan inte överskattas. Det är dags att sätta stopp för denna obevekliga förföljelse av Assange och i stället agera för att skydda journalistiken och pressfriheten. Vår uppmaning till president Biden är nu mer brådskande än någonsin: dra tillbaka anklagelserna, avsluta fallet mot Assange och tillåt hans frigivning utan ytterligare dröjsmål, säger Rebecka Vincent, RSFs kampanjchef i ett uttalande.

Fler avsnitt
Fler videos