Gå direkt till textinnehållet

USA kan beslagta journalisters datorer

Amerikanska FBI har rätt att beslagta resenärers datorer vid gränsen till USA. Det skriver TT som citerar Washington Post. Journalistförbundet uppmanar alla journalister som ska resa till USA att tömma sin dator på känsligt material.

Amerikanska federala agenter har även rätt att lämna över innehållet i datorer och annan IT-utrustning till privata företag för dekryptering. Detta kan ske till och med utan misstankar om att något brott har begåtts. Reglerna gäller för alla personer som reser in i landet, även amerikanska medborgare. Syftet är att avvärja terrorangrepp.

– Vi råder alla medlemmar som ska resa till USA att tömma sina datorer från känsligt material så att källor inte röjs, säger Arne König, Journalistförbundets vice ordförande.

Reglera har utfärdats av DHS, Department of Homeland Security, den statliga institution som ansvarar för USAs inre säkerhet. Agenterna har rätt att vidarebefordra innehållet i de beslagtagna datorerna till andra statliga organ.

Alltfler resenärer har fått sina datorer, mobiler och annan IT-utrustning beslagtagen och undersökt. Reglerna gäller alla möjliga slags IT-apparater, bland annat hårddiskar, mp3-spelare och usb-minnen.

Fler avsnitt
Fler videos